Pénzügy

Adósmentés: a bankok kérik, Áder ne írja alá

A Magyar Bankszövetség sajtóközleményt adott ki. Azt szeretnék, ha a fogyasztói kölcsönök elszámolására megszavazott törvényt nem írná alá a köztársasági elnök.

A parlament elfogadta szerdán a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvényt, amely visszamenőleges hatállyal állapít meg új szabályokat a lakossági hitelezésben, és ró hatalmas terheket a bankszektorra – állapítja meg a Magyar Bankszövetség közleményében.

Folytatódnak a devizaperek

Áder János küldje normakontrollra!

Ezért ahogyan azt a 2014. július 4-én elfogadott, a fogyasztói kölcsönszerződéseket érintő korábbi törvénnyel kapcsolatban is megtették – a jogbiztonság és a kiszámítható jogalkalmazás érdekében – kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

Ennek szükségességét az is indokolja a banki érdekvédelmi szervezet szerint, hogy az elszámolási törvény alapjául szolgáló, júliusban elfogadott törvénnyel kapcsolatban bírói kezdeményezésre alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, melytől a most elfogadott törvény elválaszthatatlan.

Ha hatályba lép, végrehajtják

A bankszektor ettől függetlenül ügyfelei felé megerősítette a szövetség közleményében, hogy – amint korábban is mindig az aktuális jogszabályok betartásával dolgozott – a törvény hatályba lépése esetén pontosan, az abban foglalt határidőket maradéktalanul betartva, végre fogja hajtani a törvény szerinti elszámolást, visszaírást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik