Belföld

Aggasztó helyzetben a magyar pszichiátria

Magyarországon két-háromszázezer ember szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely hajlamossá teheti őket az agresszív cselekedetekre. A szakorvosok és az ápolók kevesen vannak, férőhely is alig. Míg Svédországban egy pszichiáter egy nap alatt hat, Magyarországon ugyanennyi idő alatt hatvan beteget lát el ambulánsan.

A budapesti Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályán kilencven férőhely van; jelenleg nincs szabad ágy. Prof. Dr. Kurimay Tamás, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak osztályvezető főorvosa a híradó.hu-nak elmondta: sürgős esetben azonnal el kell látni a beteget, és el is látnak kivétel nélkül minden olyan pácienst, aki erre rászorul; a rehabilitációs, illetve a pszichoterápiás részlegen, ahol pszichoterápiás munkával dolgoznak, előjegyzéssel működik az ellátás – tette hozzá.

Magyarországon tízezer lakosra feleannyi pszichiáter jut, mint az Európai Unió több tagállamában. A Híradónak nyilatkozó szakember szerint nemcsak a köznyelvben Lipótmezőnek hívott intézmény hiányzik a rendszerből. „Az OPNI bezárásával hatszáz pszichiátriai ágy szűnt meg, de ami ennél fontosabb, hogy ugyanebben az időben az egészségügyi reform keretén belül országosan majdnem huszonöt százalékkal csökkent az összes ágyszám, tehát nemcsak az OPNI révén, hanem mindenhol” – fogalmazott Prof. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter.

A szakember szerint sokat segítene, ha a pszichiátereknél is bevezetnének egy életpályamodellt; ez ugyanis növelné a szakterület vonzerejét a fiatal orvosok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik