Belföld

Lázár Soros-pénzen kritizálta a kormányt

A Magyar Helsinki Bizottság megfigyelőjeként tárta fel Lázár János a magyar börtönök működésének problémáit az első Orbán-kormány alatt – írja a 444. Ez az a szervezet, amit Hoppál Péter Fidesz-szóvivő nemrég „dollármilliókért kitartott szervezetek” közt emlegetett, amiknek az a feladatuk, hogy „minden fronton támadják a magyar kormányt”.

Hoppál amúgy elbukta a pert, amit emiatt a Helsinki Bizottság indított ellene. Ugyanígy áll mostanság Lázár János is a civilekhez, hiszen élharcosa a Norvég Alapból támogatott szervezetek elleni harcnak.

2000-2001-ben azonban még más lehetett a véleménye az azóta miniszterré avanzsált politikusnak. Lázár a Helsinki Bizottság fogdamegfigyelő programjában, amit a Soros Alapítvány támogatott, aktív szerepet vállalt. Rendőrségi fogdákba kellett járnia, ezért alkalmanként nyolcezer forintot kapott. Börtönökbe is járt, ahol az emberi jogok érvényesüléséről kellett tájékozódnia, ezt a munkát szintén Soros-pénzen végezte.

Lázár közreműködésével ezután olyan kötetek készültek el, melyek számos problémát tártak fel a börtönök működésével kapcsolatban, melyek fenntartása akkor is Pintér Sándor, akkori és jelenlegi belügyminiszter hatáskörébe tartozott, tehát végső soron a magyar kormányt illették a felvetett kritikák.

Lázár János egyelőre nem mondta el a 444-nek, hogy valóban kormánygyalázásban vett-e részt, vagy pedig egészen más testrészt csinált a szájából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik