Belföld

Nemzetközi bélyegkiállítás és 86. Bélyegnap Székesfehérváron

A Szent István Emlékév keretében április 26-28-a között Székesfehérvár ad otthont a HUNFILA 2013 Nemzetközi Bélyegkiállítás eseményeinek. A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ), a Magyar Posta Zrt. és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogásával megvalósuló eseményen a magyar gyűjtők mellett nyolc ország kiállítói mutatják be gyűjteményüket, azok díszes és ritka darabjait.

A HUNFILA 2013 záróeseményeként ugyancsak Fehérváron rendezik meg a 86. Bélyegnap ünnepségét, a Magyar Posta Zrt. pedig különleges, az alkalomhoz illő bélyegblokk és bélyegsorozatok kiadására készül. – hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón. –  Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Székesfehérvár ad otthon a rangos eseményeknek, melyet a város Önkormányzata is támogat. A HUNFILA kiállítás és a Bélyegnap minőségi, színes rendezvény lesz, így arra biztatom a fehérváriakat, illetve minden kedves érdeklődőt, hogy látogassanak el a programra, és legyen benne minél több örömük!– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester.

A HUNFILA 2013 – Székesfehérvár Nemzetközi Bélyegkiállításon a hazai kiállítók mellett Ausztria, Horvátország, Moldávia, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia gyűjtői mutatják be féltve őrzött kincseiket, legjobb gyűjteményeiket. A Nemzetközi Bélyeggyűjtő Szövetség (FIP) által elismert valamennyi versenyosztály nyitva áll az I. rangú kiállításon a gyűjtemények bemutatására. Azokon túlmenően lehetőséget kínálunk a Nyitott osztályba, az Egykeretes gyűjtemények osztályába, valamint a Képes-levelezőlap osztályba tartozó anyagok részvételére is.– ismertette a programokat a MABÉOSZ elnöke. Tóth Csaba Kornél elmondta: a kiállításra jelentkezők száma minden várakozásukat felülmúlta, a 13 Versenyosztályban 428, a Versenyen kívüli Osztályban a Bélyegmúzeum, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., a Pénzjegynyomda Zrt., valamint a zsűri tagjai és meghívott kiállítók részvételével további 47 keretoldal terjedelmű gyűjtemény kerül bemutatásra. A kiállítási tablókon az egyetemes filatélia valamennyi gyűjtési területe bemutatkozik, közöttük hazai és nemzetközi kiállításokon magasan díjazott gyűjtemények láthatóak, nem egy esetben világritkaságokat is felvonultatva.

Az európai szinten is kiemelkedő rendezvény második napján, az Ifjúság Napján a gyerekeket várják a Hotel Magyar Királyba, ahol 10.00 órától különféle, a bélyeggyűjtés alapjainak elsajátítására irányuló foglalkozást rendeznek számukra, és lesz vetélkedő is. A harmadik napon, vasárnap kerül sor a 86. Bélyegnap ünnepségére, melynek keretében tiszteletdíjakat adnak át a HUNFILA 2013 legjobb gyűjtőinek, majd köszöntik a MABÉOSZ társadalmi aktivistáit, akik éveken, évtizedeken keresztül dolgoztak a magyar bélyeggyűjtés fennmaradásáért, fejlődéséért.

A Magyar Posta Zrt. örök emléket állít az eseménynek azzal, hogy április 26-án, a megnyitón ünnepélyes keretek között hozza forgalomba az erre az alkalomra készített, feláras bélyegblokkot és kétcímletű sorozatot, továbbá a kiállítás teljes ideje alatt alkalmi postahivatalt működtet, három különböző motívumú emlékbélyegzőt használva. – jelentette be a sajtótájékoztatón Péterffy Gábor, a cég filatéliai igazgatója. Az 500 + 200 forintos blokk bélyegképén a székesfehérvári Nagyboldogasszony Ciszterci Templom látható, keretrajza pedig a város nevezetességei közül ábrázol néhányat, például az Országalmát és Szent István szobrát. A 200 forintos felárból származó bevételt a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A 85 forintos címleten Bory Jenő „Püspökkút” című alkotásának részletei és a kompozíció csúcsalakja látható. A 100 forintos bélyeg hátterében a székesfehérvári Városháza, előtte az épület baloldali Justitia szobra látható. Az ívszéleken a „Székesfehérvár, a királyok városa” felirat szerepel.

Székesfehérvár, Szent István városa jól megérdemelten nyerte el a 2013-as HUNFILA megrendezésének jogát. A Városi Bélyeggyűjtő Kör 1925-ös megalakulása óta folyamatosan működik, leszámítva a II. világháború miatt kiesett időszakot. Úgy érezzük, hogy megbecsülnek minket, aktív részesei vagyunk a város kulturális életének. 2000-ben, az ezeréves állami ünnepségek tiszteletére ugyancsak Székesfehérvár adott otthon a 73. Bélyegnap ünnepi rendezvényeinek, így külön öröm számunkra, hogy ismét közreműködhetünk. – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Szabó Mátyás, a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör elnöke. Hozzátette, hogy a kiállításon 7 aktív fehérvári gyűjtő 28 kereten mutatja be gyűjteményének darabjait, illetve a német testvérvárosból, Schwäbisch Gmündből 3 gyűjtő érkezik 8 kereten bemutatásra kerülő darabokkal.

A HUNFILA 2013 Székesfehérvár Nemzetközi Bélyegkiállítás pénteken már 14.00 órától megtekinthető, a megnyitó 16.00 órakor kezdődik. Szombaton 10.00 és 18.00 óra, vasárnap 10.00 és 14.00 óra között tart nyitva az illusztris tárlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik