Belföld

Vargha Tamás: 70 milliárd forint jöhet Fehérvárra

A következő hét évben Magyarországnak jutó uniós pénzekről beszélt a képviselő.

Vargha Tamás székesfehérvári országgyűlési képviselő szerint az elmúlt hetekben több olyan fontos dolog is történt az országban, amely a lakosság életszínvonalának javulását eredményezte. Több mint öt százalékkal emelkedett a nyugdíj és a minimálbér, megvalósult a rezsicsökkentés, és megindult a munkahelyvédelmi akcióterv. Az Európai Unió most elfogadott, a 2014-2020 évekre vonatkozó pénzügyi keretéből való részesedés előreláthatóan még inkább hozzájárul majd az ország gazdasági fellendüléséhez.

A nettó pozíció – azaz az a mutató, hogy mennyivel több pénzt kapunk az EU-tól, mint amennyit befizetünk – egyértelműen nőtt a korábbi költségvetéshez képest. Magyarországnak ítélték meg a második legmagasabb személyenkénti támogatási összeget. Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása annak ellenére nő, hogy az EU költségvetésének összege csökken. Míg 2007 és 2013 között fejenként 660 ezer forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, addig a következő hétéves EU-költségvetési ciklusban ez az összeg 712 ezer forintra nő. Ez azt jelenti, hogy Fejér megyének hozzávetőlegesen háromszáz milliárd, míg Székesfehérvárnak hetven milliárd forint juthat majd.

Az alkufolyamat eredményéből két következtetést vonható le: annak van becsülete, aki kiáll az érdekeiért, illetve egyedül nem megy, mindig szövetségeseket kell keresni. Három szövetség volt, amely támogatta hazánk törekvéseit: a visegrádi partnerség és a kohézió barátai nevű szövetség egyértelműen sikeresen lobbizott. Az előző két szövetség mellett a magyar kormány a franciákkal és a spanyolokkal is közös szövetséget alakított ki az agrárkérdések ügyében.

Miközben az EU büdzséje kisebb lett – 1003,5 milliárd euró helyett csak 960 milliárd euró a főösszeg – a magyaroknak szánt forrás megemelkedett, vagyis egy kisebb tortából jut az ország számára nagyobb szelet. Ez a 7086 milliárd forintos pénzügyi keret egy lehetőség, amit Magyarország elérhet és hasznosíthat. Ezért a pénzért még itthon meg kell dolgozni, olyan programokat kell kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a források meg is érkezzenek Magyarországra. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a támogatások nagy részét, nagyjából 60 százalékát egyenesen a magyar gazdaságba akarja a kormány eljuttatni, nem lesz több kutya wellness és 40 cm-es kilátó. A cél az, hogy az országba áramló uniós pénz több munkahelyet hozzon létre, és hogy jobban éljenek a magyar emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik