Belföld

Internetes csalók árulnak karácsonyi ajándékot

A szélhámosok számítástechnikai eszközöket árulnak, sokan pórul jártak a kedvezőnek tűnő üzleten.

Az elmúlt időszakban elszaporodtak, és várhatóan az ünnepre való felkészülés jegyében, a kereslet növekedése folytán az internetes csalások további számszerű emelkedése várható.

A különböző internetes hirdetési portálokon is megjelentek könnyű pénzszerzés reményében a csalók, az emberi hiszékenység vámszedői. Az internet lehetőségével nem csupán a „klasszikus”, jó kiállású, megnyerő modorú, megfelelő szókinccsel és rábeszélő képességgel rendelkező csalók tudnak élni, hanem bárki, aki mások kemény munkával megszerzett pénzéből kívánja fenntartani magát.

Legtöbbször kurrens számítástechnikai eszközöket, közismert számítógépes játékokat, márkás mobiltelefonokat, de gyakran mindennapi használati tárgyakat is kedvező áron kínálnak eladásra.

Van, hogy átutalással kérik a vételárat, de a megvásárolt terméket nem küldik el. Előfordul, hogy postai csekken a vételárat és a postaköltséget kérik, és ennek fejében csomagban küldik el a megvásárolt terméket, ami vagy nem érkezik meg, vagy egészen más, mint amit ajánlottak. Pld. 20-30 000 forintos játék helyett pár darab használt  CD lemez.

Egy-két megtörtént eset:

A legutóbb a sértett 34 000 forintot „dobott ki az ablakon”, telefonvásárlás címén. A fél áron megvásárolt, gyári csomagolású és jótállási jeggyel ellátott készüléket egy-két nap után a szolgáltató letiltotta. Előző tulajdonosa ugyanis óriási számlát halmozott fel rajta, melyet nem fizetett ki. Jobbnak látta inkább megszabadulni a készüléktől, melyet új tulajdonosa csak a felhalmozott adósság kifizetését követően használhatott volna.

A telefonos „átverés” másik kiváló példája, amikor a meghirdetett készülék a vételár átutalását követően csak nem akar megérkezni a vevőhöz. A vásárláskor megadott telefonszám vagy el sem érhető, de ha mégis, a vonal túloldalán mindig van kifogás a termék „visszatartására”. A „türelmetlen” vásárló végül utána járva a szállítási késedelem okának szembesült azzal, hogy a neki eladott készülék még továbbra is eladó más és más jóhiszemű vevőnek.

Az ilyen „vásárlásokkal” járó kellemetlenségek elkerülése érdekében a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben internetes hirdetés alapján szeretnének vásárolni, kellő körültekintéssel tegyék azt. Még biztosabb, ha megtekintett, kipróbált tárgyat vásárolnak. Jobb, ha az eladó és a vevő is belekalkulálja a személyes találkozás pluszköltségeit a vételárba. Amennyiben így is megéri, csak akkor vásároljanak!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik