Belföld

Hagyományteremtő művésztelep nyílik Fülén

Hagyományteremtő céllal művésztelep nyílik Füle községben augusztus 21-én; a kéthetes alkotótábor résztvevői a 900 lelkes falu természeti, építészeti értékeit örökítik meg.

Tóth György, a művésztelep szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a program a Monogram Tolvaly Ernő Alapítvány és az Image Factory együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap és Füle önkormányzatának támogatásával valósul meg. Az alkotótábor munkájába mintegy 45-50 festő-, grafikus- és szobrászhallgató kapcsolódik be a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemről.

Alkotásaiknak fő témája feltehetően a falu közelmúltban felújított, új „süveget” kapott műemlék katolikus temploma lesz, de inspiráló hatással lesznek a résztvevőkre a népi építészet hagyományait őrző házak és a helység hangulatos természeti környezete is. Munkáikból különféle sokszorosítási eljárással nyomatokat készítenek.

A művésztelepen született alkotásokat szeptember elsején Fülén, majd később Pécsen és Budapesten is kiállítják. A művek egy részét a fülei csoportos tárlat alkalmából aukcióra is bocsátják, a befolyó összeget pedig – az önkormányzat támogatásának viszonzásaként – jótékony célra, a helyi óvodának ajánlják fel.

A Fülei Művésztelep előzményeként a községben korábban otthonra talált Tolvaly Ernő (1947–2008) festőművész, pécsi egyetemi tanszékvezető 2003-ban – saját otthonában – már rendezett alkotótábort pécsi hallgatóinak. Az újraindítással a szervezők szeretnék felélénkíteni a művészképzésben elengedhetetlen alkotótábori hagyományt, és összekapcsolni a két megkerülhetetlen magyarországi műhelyt egy olyan helyen, amelynek sajátos atmoszférája inspirálóan hat a zömében fiatal alkotókra.

Az alkotótábort a jövőben minden évben – nemzetközi alkotók bevonásával szervezett workshopokkal bővítve  – meg szeretnék rendezni. Hosszú távon pedig tervezik egy olyan alkotóház létrehozását, amely pályázati rendszerben egész évben otthont adna egy-egy hónapra a képzőművészeknek.

Füle sajátos hangulata egyébként számos alkotót csábított a faluba, több művész vásárolt, épített házat, és lakik ott egész évben vagy tölt ott néhány hónapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik