Belföld

Hagyományteremtő művésztelep nyílik Fülén

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 08. 21. 09:59

Hagyományteremtő céllal művésztelep nyílik Füle községben augusztus 21-én; a kéthetes alkotótábor résztvevői a 900 lelkes falu természeti, építészeti értékeit örökítik meg.

Tóth György, a művésztelep szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a program a Monogram Tolvaly Ernő Alapítvány és az Image Factory együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap és Füle önkormányzatának támogatásával valósul meg. Az alkotótábor munkájába mintegy 45-50 festő-, grafikus- és szobrászhallgató kapcsolódik be a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemről.

Alkotásaiknak fő témája feltehetően a falu közelmúltban felújított, új „süveget” kapott műemlék katolikus temploma lesz, de inspiráló hatással lesznek a résztvevőkre a népi építészet hagyományait őrző házak és a helység hangulatos természeti környezete is. Munkáikból különféle sokszorosítási eljárással nyomatokat készítenek.

A művésztelepen született alkotásokat szeptember elsején Fülén, majd később Pécsen és Budapesten is kiállítják. A művek egy részét a fülei csoportos tárlat alkalmából aukcióra is bocsátják, a befolyó összeget pedig – az önkormányzat támogatásának viszonzásaként – jótékony célra, a helyi óvodának ajánlják fel.

A Fülei Művésztelep előzményeként a községben korábban otthonra talált Tolvaly Ernő (1947–2008) festőművész, pécsi egyetemi tanszékvezető 2003-ban – saját otthonában – már rendezett alkotótábort pécsi hallgatóinak. Az újraindítással a szervezők szeretnék felélénkíteni a művészképzésben elengedhetetlen alkotótábori hagyományt, és összekapcsolni a két megkerülhetetlen magyarországi műhelyt egy olyan helyen, amelynek sajátos atmoszférája inspirálóan hat a zömében fiatal alkotókra.

Az alkotótábort a jövőben minden évben – nemzetközi alkotók bevonásával szervezett workshopokkal bővítve  – meg szeretnék rendezni. Hosszú távon pedig tervezik egy olyan alkotóház létrehozását, amely pályázati rendszerben egész évben otthont adna egy-egy hónapra a képzőművészeknek.

Füle sajátos hangulata egyébként számos alkotót csábított a faluba, több művész vásárolt, épített házat, és lakik ott egész évben vagy tölt ott néhány hónapot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.