Belföld

Többéves börtön a csaló kereskedőnek

Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék jövőre azt a kereskedőt, aki nagy nyilvánosság előtt megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad egy termékről.

Az új Büntető törvénykönyv szigorú büntetést helyez kilátásba többek közt azok számára, akik rossz minőségű terméket hoznak forgalomba, vagy valamely termék megfelelőségét hamisan tanúsítják. Emellett súlyos büntetőjogi szankcióval számolhat az is, aki fogyasztókat megtévesztő magatartást tanúsít – értesült a Világgazdaság Online. Az új törvény 2013. július elsejétől lép hatályba.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleménye szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki rossz minőségű terméket jó minőségűként hoz forgalomba. Ide tartozik például a vonatkozó szabványoknak, előírásoknak nem megfelelő elektromos árucikk vagy a nem megfelelő minőségű élelmiszer. Amennyiben jelentős mennyiségű vagy értékű rossz minőségű termékről van szó, akár 5 évig terjedő szabadságvesztés-büntetés is kiszabható.

Szintén három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a megfelelőség hamis tanúsításának tényállását is, vagyis, ha valaki megfelelőségi tanúsítványban, nyilatkozatban vagy megfelelőségi jelölés használatával valótlan adatot tanúsít. Itt elsősorban azok a gyártók bukhatnak meg, akik a termék biztonságosságát igazoló CE-jelölést úgy helyezik el termékeiken, hogy azokat korábban nem vetették alá a kötelező biztonságossági vizsgálatoknak.


Képünk illusztrációFotó: Hír24

A törvény külön foglalkozik a termékbemutatók esetkörével: „Aki szervezett termékbemutatón különleges árkedvezmény vagy árelőny meglétéről vagy nyerési esélyről megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ennek értelmében bűncselekményt követ el továbbá az a kereskedő, aki nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős mennyiségű, illetve értékű áru lényeges tulajdonsága tekintetében megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad azért, hogy termékeit eladhassa – ez esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető. Az áru lényeges tulajdonsága lehet például annak összetétele, a rendeltetési cél ellátására való alkalmassága, műszaki jellemzői, eredete vagy származási helye. Így már az is elköveti a „fogyasztó megtévesztése” bűncselekményt, aki például annak tudatában ad el nagy értékű légtisztítót egy fogyasztónak, hogy a termék nem is alkalmas a levegő tisztítására.

Abban az esetben, ha a fogyasztónak az áru egészségre vagy környezetre gyakorolt hatásával, veszélyességével, kockázataival vagy biztonságosságával kapcsolatos jellemzőivel összefüggésben adnak megtévesztésre alkalmas tájékoztatást, úgy az elkövető szintén már három évig terjedő szabadságvesztés-büntetéssel számolhat – írják közleményükben.

A szövetség tapasztalatai szerint szükség van a súlyosabb szankciókra, ugyanis a fogyasztók panaszaikban sokszor számolnak be már az első használat után rögtön berozsdásodó, eldeformálódott „rozsdaálló” edénykészletekről, eredeti bőrként reklámozott, csavarjait hullató műbőr masszázsfotelekről és hasonló silány minőségű árucikkekről.

A Hír24 munkatársa nemrég “inkognitóban” részt vett egy termékbemutatóval egybekötött utazáson, és utánajárt, vajon tényleg annyira kihagyhatatlan-e az a bizonyos “szuperakciós ajánlat”, és megéri-e engedni a “visszautasíthatatlan” termék csábításának. A riportot ide kattintva elolvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik