Belföld

Bolgár: Már nem a nyomorult Klubrádióról van szó

klubrádió (klubrádió, )
klubrádió (klubrádió, )

A rádió vezetősége szerint hiába alkalmazkodtak az új pályázati kiírásokhoz, hiába döntött a javukra a bíróság, a hatalom szembemegy saját törvényeivel is.

A hétfő éjjel benyújtott törvénymódosítások óta a Klubrádió szenvedéstörténete újabb stációba lépett. Leegyszerűsítve: a kormánypárti képviselők olyan kiemelkedő fontosságúnak tartják a balliberális rádióadó elhallgattatását szerepét, hogy konkrét törvénymódosításokat kreálnak köré. Hétfőn teljes lett a káosz: Szabó Csaba fideszes képviselő visszavonta a benyújtott törvénymódosítását, amely alapján a Klubrádió kizárólag kereskedelmi csatornaként működhetett volna tovább (körülbelül évi 50 milliós médiaszolgáltatási díj megtérítése után). A gáton támadt lyukra Menczer Erzsébet vetette rá magát egy másik módosítóval, melynek értelmében ez a passzus kikerült, viszont az áll benne, hogy az előbbihez hasonló esetekben csak a Médiatanács köthet hatósági szerződést.

A Klubrádió csütörtöki sajtótájékoztatóján Arató András, a Klubrádió igazgatója a Hír24-nek azt mondta: ez a rendelkezés nagyjából azt jelenti, hogy a Médiatanács egyszerűen kiveszi a bíróság kezéből azt a lehetőséget, hogy elsőfokú döntésével a 92.9-es frekvenciapályázat nyertesének a Klubrádiót tegye meg és kizárólag a Médiatanács kezébe helyezi a szerződéskötés jogát. Mint mondta: a nehéz, sőt ellenséges gazdasági viszonyok közepette erősen kérdéses lenne a kereskedelmi csatornaként történő szerződéskötés, főleg egy az ő javukra történt bírósági döntéssel a hátuk mögött lenne megkérdőjelezhető, ha mégis ez történne. Ráadásul olyan versenytársakkal kell szembenézniük, mint például a Lánchíd rádió. A hét elején Karácsony Gergely LMP-s képviselő reagált a módosító javaslatok benyújtására: „Abba feltehetően már beletörődött Szalai Annamária, hogy a Klubrádió mindenképpen frekvenciához fog jutni. Ezért most inkább azzal próbálkozik, hogy gazdaságilag kicsinálja.”


Fotó: Kummer János

Bolgár György, a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának műsorvezetője úgy vélte, egyre több jobboldali betelefonáló jelzi a műsorában, hogy bár a rádió irányultságával nem értenek egyet, fontosnak tartják, hogy megmaradjon. Bolgár szerint „már nem a nyomorult Klubrádióról van szó, hanem a sajtószabadságról” és ha a magyar média nem szolidarít a rádióval, akkor a Klubra vonatkozó szabályozások mindenkire érvényesek lesznek, ezzel pedig a sajtó „a saját öngyilkosságát írja alá”.

A közösségi rádióként megpályázott 92,9-es budapesti frekvenciát, még az ORTT ítélte a Klubrádiónak, az NMHH azonban tavaly decemberben érvénytelenítette ezt a döntést. A Klubrádió perre ment a frekvenciáért, mivel közben a jelenleg is használt 95,3-as frekvenciájukat az Autórádió Kft.-nek ítélte a médiahatóság. A Klubrádiónak jóval kedvezőbb lett volna a 92,9-es frekvencia, mivel azért közösségi rádióként nem kellene díjat fizetnie. A frekvenciát első fokon a rádiónak ítélte a Fővárosi Törvényszék. Az NMHH fellebbezett. A másodfokú döntés júniusra várható, ám az új törvénymódosítás értelmében tulajdonképpen nem számít mi lesz a döntés, a Médiatanács dönthet majd arról, aláírja-e a szerződést.

A legfrissebb módosítóindítványt jegyző Menczer Erzsébet a Klubrádió vezetőinek állításaira közleményben úgy reagált, a módosítás nem a Klubrádióról szól. Kifejtette, a korábbi törvény értelmében közműsor-szolgáltatók, kereskedelmi és nem nyereségérdekelt rádiók működhettek, az új médiatörvény azonban e kategóriákat részben megszüntetve már csak kettőt tartalmaz: a kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatót. A korábbi közműsor-szolgáltatóknak 2011. július 30-ig kellett kérniük az átminősítésüket. Ennek határideje tehát lezárult, az eljárások pedig rendben lezajlottak – hangsúlyozta Menczer Erzsébet. Javaslata a közműsor-szolgáltató kategóriát vezeti ki a törvényből. „A közműsor-szolgáltató kategóriája tehát nem a Klubrádió elleni összeesküvés miatt tűnik el a törvényből, hanem egyszerűen azért, mert ilyen médiaszolgáltató már nem létezik” – állítja a törvénymódosítást jegyző fideszes politikus.

A Klubrádió lassan egy éve, 2011 februárja óta egy kéthavonta meghosszabbított engedéllyel működik. A hatósági szerződéssé módosítás, a bírósági döntések figyelmen kívül hagyása és a Médiatanácsnak annak felülírására vonatkozó tevékenysége, az ideiglenes frekvenciák teljesen homályos szabályozása a rádió vezetősége szerint a Klubrádió teljes elnémítását célozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik