Belföld

Átszabja a kormány a szakképzési rendszert

A szaktárca rövidebb és gyakorlatorientáltabb képzést ígér. A pedagógus szakszervezet egyeztetést követel.

A kormány a munkaerőpiac valós igényeihez igazítja a szakképzés rendszerét: a képzési idő a szakiskolákban három évre rövidül, és az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Az NGM szakképzési koncepcióját a kormány már tárgyalta és elfogadta, a törvénytervezet a közigazgatási egyeztetés és a társadalmi vita után – a közoktatási törvénnyel párhuzamosan -, várhatóan késő ősszel kerül az Országgyűlés elé. Hangsúlyozta: a 2012-es tanévtől várhatóan már az új szakképzési rendszerben tanulhatnak a diákok.

A szakiskolákban három évre rövidül a képzési idő, és a diákok a német duális szakképzési modellnek megfelelően nagyobb arányban tanulnak majd gyakorlati tárgyakat. A hároméves képzési idő második és harmadik évében a diákok cégeknél, vállalkozásoknál, tanulószerződés keretében sajátíthatják el szakmájukat.

Az új rendszerben megmaradnak a szakiskolák együttműködésében létrejött térségi integrált szakképző központok, de a jelenleginél egységesebbé teszik működésüket – mondta az államtitkár.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tervezetről korábban kiszivárgott információk ismeretében azt közölte: olyan horderejű lenne az átalakítás, ami megrengetné a magyarországi szakképzés kialakult rendszerét. Álláspontjuk szerint az elképzelés radikális forráskivonással jár majd, több tízezer szakmunkástanuló és a szakoktatásban dolgozó pedagógus élet- és munkakörülményeit gyökeresen átalakítva. Az érdekképviselet tárgyalásra szólította fel a kormány képviselőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik