Gazdaság

Tényleg nem lesz nyugdíjunk? Vagy ez azért túlzás?

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Gyakran hallani olyan vélekedést, hogy a mai aktívaknak, pláne a fiataloknak már „nem lesz nyugdíjuk”. De vajon jogos ez az aggodalom, vagy ettől azért nem kell tartani? A bankmonitor azt járta körbe, mit várhatnak a mai 30–40 évesek az állami nyugdíj intézményétől.

Végig veszik, mit jelent, hogy pár tíz év alatt egyre jobban elöregedik a társadalom, hogy egyre több idős ember juthat egyre kevesebb aktív korú járulékfizetőre. És hát ugye miből lenne akkor nyugdíj tizenévek múlva. Felvetik, mit lehet tenni a drasztikus elöregedés kiegyensúlyozása érdekében. Vajon emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt? Vagy tovább csökkenhet a nyugdíjak értéke? Esetleg az adó- és járulékkulcsok növelése árán biztosítják majd a nyugdíjak kifizethetőségét? Megállapítják, hogy bármelyik utat is járjuk majd, mindenképpen fájdalmas intézkedésekre kell számítani.

Azt viszont egyértelmű túlzásnak vélik, hogy „nem lesz nyugdíjunk”,hiszen még a 21. század második felében is több millió adófizető lesz az országban. Ez pedig garantálja szerintük, hogy az ő befizetéseikből minden jogosultnak lesz államilag folyósított időskori jövedelme. Egy komoly bökkenő azonban lehet, az hogy a rendszer jó eséllyel nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani széles rétegek számára.

Ha csak a folyó finanszírozású nyugdíjra hagyatkozunk, akkor a mai fiatalok nyugdíjkilátásai rendkívül aggasztóak: várhatóan 68–70 éves nyugdíjkorhatárra és meglehetősen alacsony juttatásra kell számítaniuk. Mégis van mód arra, hogy valaki érdemben javítson a saját időskori anyagi helyzetén, de ehhez az állami nyugdíjon felül további jövedelemforrásokra van szükség. Magyarul a nyugdíj-előtakarékosságot javasolják minél előbb megkezdeni, a halogatás ugyanis jelentős kockázattal jár. Minél később kezd bele valaki félre tenni nyugdíjra, annál kisebb nyugdíjkiegészítésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik