Élő Belföld

Orbán Viktor: Ezen a választáson dől el a háború és béke sorsa

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Legutóbb egy hete adott interjút a Kossuth Rádió reggeli műsorában és akkor többek között a szlovák kormányfő elleni merényletről is beszélt. Most az ukrajnai háborúról és a közelgő EP-választás tétjéről fejtette ki álláspontját.

Vérlázító az Európai Bíróság döntése

Az Európai Bíróság meghozta a döntését, miután Magyarország nem hajlandó migránsokat befogadni, naponta 6 millió forintot kell befizetnünk.

“Miközben mi kerítést építünk sok száz millió euróért, ezek közben hátbalőnek minket Brüsszelből. Egyetlen fillért sem adnak a védekezésre, de kiveszik a zsebünkből a naponta 6 millió forintot” – mondta a kormányfő, aki ezt vérlázítónak nevezte. “El kell zavarni az európai vezetőket” – tette hozzá.

A választás tétje

Ez az EP-választás hosszú évtizedekre meghatározhatja Európa sorsát. “Az utókor úgy fogja látni, hogy ezen a választáson dőlt el a háború és béke kérdése” – jelentette ki Orbán, hozzátéve, hogy ugyanilyen jelentősége lesz az őszi amerikai elnökválasztásnak is.

Mennyi pénzt és fegyvert kell még küldeni Ukrajnába?

Az ukránok harcolnak a fronton, mi pénzt és fegyvert nyújtunk számukra. Még sincs becslés arra nézve, hogy mennyi fegyver, pénz kell Ukrajna győzelméhez. Ezt senki nem tudja megmondani – mondta Orbán Viktor.

El kell szigetelni a háborút

Két szláv nép háborúja zajlik, lehet, hogy minden érv az ukránok oldalán van, de mindenki másnak, aki nem részese ennek a háborúnak, az volna az érdeke, hogy a háborút elszigetelje – mondta Orbán, aki a németekkel példálózva mutatja be, hogyan “sodródnak bele” a nyugati országok a konfliktusba, akik először csak sisakokat küldtek, aztán lőszereket, páncélozott járműveket és légvédelmi eszközöket.

Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?

Az oroszok nagyon kemény háborút vívnak Ukrajnával. Nem tartom logikusnak, hogy Oroszország, amely Ukrajnát nem képes egy menetből legyőzni, akkor az Ukrajnánál összehasonlíthatatlanul erősebb NATO-nak nekitámadjon. Ezért ezt az orosz veszélyre való hivatkozást inkább a nyugatiak háborúba való belépésének  előkészületi manővereként értelmezem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Olvasói sztorik