Élet-Stílus

Újabb csodára leltek, így Ferenc Pápa szentté avathatja a 15 évesen elhunyt Carlo Acutist

Vatican Pool / Getty Images
Vatican Pool / Getty Images
Ha két csodát tulajdonítanak egy elhunytnak, és a pápa jóváhagyja, akkor szentté lehet avatni valakit.

Boldoggá avatták „Isten influenszerét”, aki 15 évesen halt meg, írtuk meg négy évvel ezelőtt Carlo Acutisról, aki tizenöt éves korában halt meg. Leukémiás volt, de ezt csak a halála előtt három nappal diagnosztizálták. Boldoggá avatása több szempontból sem volt mindennapi.

Ferenc pápa most szentté avathatja majd a fiút, ugyanis második csodát tulajdonított a tinédzsernek, aki korábban számítógépes ismereteit a katolikus hit terjesztésére használta, így a net védőszentjeként is emlegették.

A katolicizmusban az emberek imádkozhatnak azokhoz az elhunytakhoz, akikről azt hiszik, hogy a mennyben vannak, és kérhetik, hogy beszéljenek Istennel a nevükben, például kérjék, hogy egy személy gyógyuljon meg betegségéből vagy sérüléséből.

Ha a szóban forgó személy váratlan gyógyuláson megy keresztül, azt a Vatikán csodának minősítheti. Ha két csodát tulajdonítanak egy elhunytnak, és a pápa jóváhagyja, úgy az jogosult a szentségre.

Acutis azután került a szentté válás útjára, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a neki tulajdonított csodát:

egy ritka hasnyálmirigy-betegségben szenvedő brazil fiú, aki imáiban Acutistól kért mennyei segítséget, végül megmagyarázhatatlan módon, de felgyógyult 2013-ban, miután eljutott hozzá Acutis egyik fényképe. Mattheus fejlődési rendellenességgel született (pancreas anulare), négyévesen még mindig csak kilenc kilót nyomot, mert a vitaminokon és protein shake-en kívül nem maradt meg benne semmi. Folyamatosan hányt, fájdalmai voltak, ám miután Acutis képével azért imádkozott, hogy ne kelljen hánynia, azonnal meggyógyult, még aznap a testvérei kedvencét kérte (sült krumplit, rizst, babot, sült húst), és nem hányt ki semmit.

A katolikus egyház csodák érvényességét vizsgáló egysége, a Szentek Ügyek Kongregációjának Orvosi Tanácsa most kivizsgálta azokat az állításokat, amelyek szerint egy Costa Rica-i nő csodálatosan felépült egy 2022-es firenzei kerékpárbaleset után. A 21 éves Valeria Valverdén sürgősségi koponyametszést hajtottak végre, családjának azt mondták, hogy kritikus állapotban van. Édesanyja hat nappal később elment imádkozni lánya felépüléséért Acutis sírjához, az umbriai Assisi városába.

Az egyház azt mondta, hogy ugyanazon a napon Valverde lélegeztetőgép nélkül kezdett lélegezni.

A jelentések szerint 10 nappal később hazaengedték az intenzív osztályról, és a vizsgálatok azt mutatták, hogy az agyán lévő zúzódás eltűnt, jelent róla a Guardian.

Kapcsolódó
Boldoggá avatták „Isten influenszerét”, aki 15 évesen halt meg
Október közepén került sor az egyházi aktusra, a pápa döntésében bizonyosan szerepet játszott az is, ahogy a tinédzser az internetet használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik