Belföld

Újabb súlyos bűncselekményekkel vádolja Sulyok Tamást a DK

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Újabb részletekkel állt elő Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédi tevékenységével kapcsolatosan Dobrev Klára DK-s EP-képviselő, aki korábban már köztörvényes bűnözőnek nevezte az államfőt.

– Sulyok Tamás 2015. december 23-áig ügyvédként kézbesítési megbízottja volt az osztrák érdekeltségű földmaffiás cégnek, az Agronómia Kft-nek. Mondhatja-e, hogy jaj, elfelejtettem töröltetni magam kézbesítési megbízottként? Nem, mert a cégből kivált, 2014 novemberében alakult Botanic Garden Kft.-nek is ő lett a kézbesítési megbízottja. Sulyok Tamást pedig 2014 szeptemberében választották meg alkotmánybírónak – mondta Dobrev, aki szerint Sulyok még az Alkotmánybíróság elnökhelyetteseként is betöltötte ezt a pozíciót, és csak 2016 februárjában szűnt meg a kézbesítési megbízotti megbízatása.

Ez súlyosan összeférhetetlen, egy alkotmánybíró semmilyen gazdasági tevékenységet nem végezhet, nem lehet ügyvéd és kézbesítési megbízott

– fogalmazott Dobrev, aki szerint Sulyok az összeférhetetlenség miatt nem vehetett volna fel fizetést, nem láthatta volna el alkotmánybírói feladatait, ami miatt több száz alkotmánybírósági határozat érvényessége kérdőjeleződhet meg.

Dobrev arra is felhívta a figyelmet, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi tevékenységét csak 2019 októberétől szüneteltette az ügyvédi kamara nyilvántartása alapján, szerinte ezért okkal feltételezhető, hogy aktív státuszú ügyvédként ügyvédi tevékenységet végezhetett.

Sulyok Tamás legkevesebb 150 millió forint jövedelmet vehetett fel jogtalanul az összeférhetetlensége idején a DK számításai szerint. Ez pedig további bűncselekményeket vett fel Dobrev Klára szerint, aki csalás és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tesz az ügyben az ügyészségen.

– Aki bűncselekményeket követett el, az nem lehet köztársasági elnök – jelentette ki Dobrev.

FRISSÍTÉS – Az Ügyvédkör szerint a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek

Az Ügyvédkör lapunknak küldött közleményében reagált a pénteki fejleményekre:

 

„A mai napon Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek, melyek szerint dr. Sulyok Tamás, Köztársasági Elnök Úr, aki 2014.09.27-től az Alkotmánybíróság bírája, 2015.04.01-től elnökhelyettese, majd 2016.11.22-től a testület elnöki posztját töltötte be, 2019.10.04-ig a Szegedi Ügyvédi Kamara aktív tagjaként ügyvédi tevékenységét végzett és tagságát csak ekkor szüneteltette, majd később töröltette.

 

Egyeztetve az illetékes Szegedi Kamarával megerősíthetjük, hogy a Köztársasági Elnök Úr az Alkotmánybírósági kinevezését megelőzően kérte a tagságának szüneteltetését, melyről rendkívüli elnökségi ülés döntött és amelyet 5 év elteltét követően meghosszabbított. A közhiteles ügyvédi nyilvántartásokba mindig az utolsó meghosszabbítás dátuma szerepel. Ebből következően 2014.09.27. és 2019.10.04. szüneteltetőként ügyvédi tevékenységet nem végezhetett, így alkotmánybírói jogállása sem lehetett összeférhetetlen.”

Kapcsolódó
Ügyvédkör: Sulyok a törvényi tilalmakat játszhatta ki, pedig az államfőnek makulátlannak kell lennie
„A hivatásuk eszmeiségét megcsúfoló jogászokkal” indokolta a kormányoldal korábban a zsebszerződésekkel szembeni fellépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik