Gazdaság

Visszavetette a SZÉP-kártyák forgalmát, hogy bolti élelmiszert már nem lehet venni velük

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnése érzékelhető a SZÉP-kártyás havi költéseknél – az év első négy hónapjában 5 százalékkal csökkent a forgalom, derül ki többek között az egyik kibocsátó, a K&H adataiból. Tavaly augusztust 1-től december 31-ig volt lehetőségük a SZÉP-kártyák birtokosainak arra, hogy akár hideg bolti élelmiszervásárlásra is költhessenek juttatási kártyájukról.

A legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint tavaly augusztus és november között 26 milliárd forinttal (27 százalékkal) költöttek többet a kártyabitokosok, mint tavaly ilyenkor. Náluk a teljes költésből 21 milliárd forintot (a teljes költés 17,4 százalékát) vásárolták le az élelmiszerboltokban, akiknek volt SZÉP-kártyájuk. Vagyis összességében a nem élelmiszerbolti költés is emelkedett a kártyakibocsátónál (5 milliárd forinttal), így a hideg élelmiszer vásárlásának lehetősége nem a többi felhasználási cél (szállás, vendéglátás, szabadidő) rovására történt.

2022 február és július között is volt lehetőség bolti élelmiszervásárlásra – akkor több mint 41,5 milliárd forintért vásárolt a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal.

Mint a K&H most írja, az anno még papíralapú étkezési utalvánnyal indult cafeteriaelem mára felzárkózott a bankkártyás fizetésekhez, akár a digitális fizetési lehetőséget, akár a használat gyakoriságát vagy a költés mértékét nézzük. Adataik alapján ugyanis az elmúlt 12 hónap legnagyobb költése több mint 2,8 millió forint, míg az egy napon belüli maximum tranzakciószám 21 darab volt ugyanazzal a kártyával. A normál használat természetesen ennél jóval kisebb számokat mutat, de ezek alapján is az látható, hogy minden nap használják a kártyabirtokosok a juttatást: átlagosan napi 1,2 alkalommal van használatban egy kártya. A napi átlagos költés valamivel több, mint egy átlagos ebéd, de nem éri el a 6 ezer forintot. Az étkezési felhasználás népszerűségét mutatja az is, hogy azoknak az elfogadóhelyeknek a listáján, ahol a legtöbbször használták az elmúlt hónapokban a kártyát, előkelő helyen vannak a gyorséttermi és ételszállító cégek.

Ma már szinte úgy használjuk – az egyedülállóan digitálisan is elérhető – K&H SZÉP kártyát is, ahogyan a bankkártyánkat. Nemcsak az érintésmentes fizetési mód szempontjából, de gyakoriság és elköltött összeg tekintetében is. Az adatok alapján akár napi 21 alkalommal is használtak egy kártyát és a legnagyobb egyösszegű költés közel 3 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik