Tudomány zöldövezet

A magyar hegyi patakok felét veszélyezteti kiszáradás

konradlew / Getty Images
konradlew / Getty Images

Már a hegyi patakok felét veszélyezteti ideiglenes kiszáradás hazánkban – derül ki a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) közleményéből. Régebben inkább csak a mediterráneumban fordult elő a vízi ökoszisztémák ideiglenes kiszáradása, néhány éve azonban sok magyarországi, korábban állandó természetes víz esetében is megfigyelhetővé vált.

Öt évvel ezelőtt a korábban állandó vízű hegyi patakok mindössze 5-10 százaléka száradt ki, tavaly viszont már a felüknél kialakult ez az addig szinte ismeretlen jelenség, ami súlyos kihívás elé állítja az élőlényeket. A jelenség miatt a fajok és az egyedek száma is csökken az érintett patakokban, ha pedig a kiszáradások hossza és gyakorisága is növekszik, akkor hosszú távon csak a szárazságnak ellenálló fajok lesznek képesek fennmaradni vizeinkben.

A patakok állatai két különböző fajta taktikával, rezisztens és reziliens funkciókkal igyekeznek átvészelni a kiszáradásokat. A rezisztens funkciók a kisebb testű fajokra jellemző, segítségükkel az állatok helyben, például az iszapba ásva várják meg a víz visszatértét. A reziliens funkciók pedig a nagyobb állatoknál figyelhetők meg, ők elmenekülnek, majd visszatérnek, ha a meder újra megtelik vízzel. A fajoknak egyszerre rezisztens és a reziliens funkciói is lehetnek, vagyis a környezet negatív változásainak többféleképpen is ellenállhatnak.

Bizonyos szintig ezek a funkciók megmenthetik a fajokra, a növekvő kiszáradás miatt azonban előfordulhat, hogy olyan ritkán lesz víz egyes medrekben, hogy azt csak néhány faj tudja majd elviselni hosszú távon.

Kapcsolódó
Már alakul a sivatag Magyarországon
Az Alföld elsivatagosodása már nem a vészjósló jövő, a folyamat szemmel láthatóan megkezdődött, az élővilág és a táj átalakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik