Belföld

Egekbe szöknek a benzinárak

Újra drágulnak az üzemanyagok. Az egyik ok a gyengélkedő forint.

Bruttó 8, illetve 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelemi árát szerdán a Mol. Ezzel új történelmi csúcsot érnek el az árak. A mostani emeléssel a benzin átlagára 353-354 forintra nő, míg a gázolajé 341 forint lesz.

A múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára. Az emeléssel a benzin ára akkor újra a csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt. Idén januárban a 95-ös átlagára 317 forint volt, a gázolajé 297 forint.

Az áremelés hátterében az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárainak, a forint árfolyamának gyengülése áll. A benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezer literenként 44 dollárral drágult, meghaladta 807 dollárt. A gázolajé 24 dollárral emelkedett, kis híján elérte a 760 dollárt. A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten. Ráadásul a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint 3 dollárral 88 dollár közelébe nőtt az elmúlt héten.

Közben a forint a dollárral szemben 9 forinttal gyengült, a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulását illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik