Belföld

Hogyan őrizhetik meg a cégek a stabilitásukat?

A kis-és középvállalkozások (kkv) jelentős része még nem heverte ki a válságot, de már érezhető az üzleti aktivitás és a beruházási kedv élénkülése, derült ki a Budapest Bank Partner- díj pályázatából. A bank második alakalommal hirdette meg pályázatát, hogy elismerje és más vállalkozásokkal is megossza a mintául vehető üzleti megoldásokat.

Tóth Viktor, a Budapest Bank Business vezetője

Tóth Viktor,
a Budapest Bank Business vezetője


Az elmúlt négy év drasztikusan változó gazdasági környezetében azok a cégek tudtak talpon maradni, amelyek szervezeti formájuknak köszönhetően képesek voltak rugalmasan alkalmazkodni a piaci változásokhoz, illetve kellően diverzifikált tevékenységi körrel rendelkeznek, így egy iparág gyengülése nem sodorta csődbe őket – derült ki a Budapest Bank kis- és középvállalati ügyfelei számára meghirdetett Partner-díjra beérkezett pályázatokból.
A pályázatokból az is kitűnt, hogy 2010-2011-ben egyre több cég tervez beruházást vagy korábban megkezdett beruházása folytatását. Ám az üzleti aktivitás és beruházási kedv élénkülése egyelőre csak kismértékben köszönhető a nagyobb megrendeléseknek. 2009 még a fejlesztések elhalasztásáról szólt, de néhány alapberuházást már nem tudnak tovább halogatni a cégek.

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője szerint a válság első hulláma lecsengett, bizonyos szektoroknál már érzékelhető a növekedés is , például az exportáló cégeknél, akikre kedvezőn hat a forint jelenlegi árfolyama.
Nagy meglepetés tulajdonképp már nem érheti a vállalkozásokat, azonban az eddig stabilan működő cégeknek is elfogyhatnak a tartalékai. Banki segítéséggel – például faktoringgal, áthidaló kölcsönnel, átmeneti finanszírozással – ez túlélhető, amennyiben még időben fordulnak partnerbankárukhoz.

„Továbbra is az a fő célunk, hogy ügyfeleink stabil működését támogassuk a rendelkezésünkre álló szakértelem, az információk megosztása révén. Ezzel a céllal teremtettük meg a Partner-díj hagyományát is. Minden évben kiválasztjuk a legjobb pályázatokat, és kisfilmek segítségével megismertetjük a többi kkv-val a mintául vehető, értékteremtő megoldásokat, ezzel is segítve sikeres működésüket” mondta a vezető.

Tavaly még a válságkezelés állt a díj fókuszában, idén a bank arra kérte a pályázó cégeket, hogy mutassák be: mitől fenntartható üzleti stratégiájuk, mitől tud stabilan működni a vállalkozásuk. A bank vezetőiből és a független szakértőkből álló zsűri a beérkezett pályamunkákból kiválasztotta azt a hatot, amelyek a példaértékű üzleti stratégiák széles körét illetve néhány újszerű megoldást mutattak be.

A legjobbak között szerepel az orvosi műszereket gyártó budapesti 77Elektronika Kft., amely főként a kutatás-fejlesztésben jár élen, illetve a játékgyártással foglalkozó gyáli Dohány Kft., ahol többek között a cég foglalkoztatáspolitikáját értékelte a zsűri. Az állatgyógyászati termékekkel kereskedő szekszárdi székhelyű TolnAgro Kft. működésében kiemelkedőek a költség- és, energiahatékony megoldások. A délkelet-magyarországi régióból került a legjobbak közé a fémmegmunkálással foglalkozó mezőberényi Fábafém Bt., amely részben a vevők elvárásaihoz igazodó saját termelésirányítási rendszer kifejlesztésével tűnt ki. A készétel gyártó debreceni Mar-ne-váll Kft . és a Vácott működő tejfeldolgozó Naszálytej Kft. esetében elsősorban az innovatív termékfejlesztéseket értékelte a zsűri.

A hat fődíjra jelölt vállalkozásról készült kisfilm megtekinthető a www.budapestbank.hu/partnerdij oldalon, ahol a látogatók 2010. december 31-ig szavazhatnak, hogy ki nyerje a Partner-díj 2010 első helyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik