Belföld

A magyar felnőttek egynegyede erősen intoleráns

Az intoleránsoknál felülreprezentáltak a 60 év feletti, falusi, az ország keleti régióiban lakó nők.

Az Ipsos reprezentatív felmérése szerint a magyar felnőttek 26%-a erősen intoleráns, csak 18% azok aránya, akik a többiekhez képest toleránsnak tekinthetők. Az intoleránsoknál felülreprezentáltak a 60 év feletti, falusi, az ország keleti régióiban lakó nők; a toleránsak között az átlagosnál nagyobb arányban vannak a 18-29 év közötti budapestiek.

A társadalom legkevésbé a rendszeres drogfogyasztók iránt megértő. Utánuk az alkoholisták és a hajléktalanok elutasítása a legnagyobb. Valamivel elfogadóbbak a romákkal, munkanélküliekkel, a bevándorlókkal és a dohányosokkal, de a velük kapcsolatos értékítéletek a közepesnél még mindig kedvezőtlenebbek.

A fiatalabb korcsoportba tartozók (18-29 évesek) minden a vizsgálatba bevont csoporttal szemben toleránsabbak, elfogadóbbak a többi korosztályhoz képest és a 60 év felettiek a leginkább intoleránsak.

A nők kis mértékben, de kevésbé elfogadóak a férfiakhoz képest, minden vizsgált csoport jelenlétét zavaróbbnak észlelték. Az iskolai végzettség alapján nincs egyértelmű trend, az iskolázottsági szint „két szélén” tapasztalható a nagyobb fokú intolerancia.

Ajánlott link:

A fiatalok a legtoleránsabbak (Ipsos zrt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik