Belföld

Gyurcsány újra címlapon, megjelent a Hazárdjáték

A Századvég elemzői kritikusabbak, mint Debreczeni József, aki hasonló címmel írt könyvet három éve.

A szocialista-liberális kormányzás elmúlt nyolc évét a túlélő, a nemzetstratégiai szempontokat háttérbe szorító politizálás jellemezte; ezért az új kormánynak óriási kihívással kell szembenéznie – erről a Hazárdjáték című könyv bemutatóján beszéltek a kötet szerkesztői.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója azt mondta, hogy a nemzeti érdek, a szakpolitikai racionalitás mindig háttérbe szorult a hatalomtechnikai elvekhez képest. A kutató kitért arra is, hogy az új kormánnyal szemben hatalmas elvárások élnek, de a kormányzás logikáját követve, feltehetően kompromisszumokat kell majd kötnie, ellentétes érdekek között kell egyensúlyoznia.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az eddigi kormányzatértékelő kötetekben tett megállapításaik beigazolódtak. Egyebek mellett azok: a Medgyessy-kormány kezdeti népszerűsége rendkívül ingatag lábakon áll, és súlyos társadalmi árat kell majd fizetni a korábbi sikerekért; a Gyurcsány-korszak véget ért a 2008. március 9-i népszavazással, valamint, hogy a Bajnai-kormány, miután átmeneti időre vállalta a kormányzás felelősségét, strukturális reformokat nem indíthat el és elmaradnak a gazdaságélénkítő lépések is – mondta.

Stumpf István, aki az Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt, azt mondta: a túlélő kormányzás először egy végjátékba, majd mély válságba torkollott. “A szocialisták Európában piacvezetők a saját maguk által kreált válság menedzselésben” – fogalmazott, majd hozzátette: ehhez most hozzájárult a globális válság.

Stumpf István szerint “a normatívitás lepusztulása és a jogállami intézmények aláaknázása az egyik legnagyobb rizikófaktora a mai működési mechanizmusunknak”. Az új kormánynak a jogállami intézmények stabilizálódásával, a normák becsületének helyreállításával is kell foglalkoznia. “A terápia nem lesz egyszerű, nem lesz fájdalommentes, és nem lesz egyszerű ehhez megszerezni a társadalmi támogatást” – szögezte le.

Stumpf István szerint az új kormánynak olyan kihívással kell szembenéznie, amely a húsz évvel ezelőtti kihívás nagyságrendjével mérhető. Olyan mértékű, mélységű, és történelmi jelentőségű a kihívás, hogy a válaszoknak is ilyen súlyúaknak kell lenniük – fűzte hozzá.

Stumpf István a Bajnai-kormány “jövőbe mutató” pozitív lépésként értékelte, hogy a munkaerőpiacra való visszavezetés irányába történt elmozdulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik