Belföld

Veszélyben az antarktiszi tápláléklánc

Az 1970-es évek óta 80 százalékkal esett vissza a déli-óceáni krillállomány. Pedig a krill az antarktiszi tápláléklánc létfontosságú eleme, számos bálna, fóka és pingvinfaj kizárólagos tápláléka.

A tengeri jég kulcsfontosságú a krillek táplálkozása szempontjából. Tavasszal a napfény mennyiségének növekedésével ugyanis a jégtáblák alsó felszínét tengeri algák összefüggő rétege borítja el, valamint ez a növénytakaró tölti ki a táblák belsejét felszabdaló repedéseket is.



Veszélyben az antarktiszi tápláléklánc 1

Ezen a fejjel lefelé fordított legelőn táplálkozik a krillt alkotó egyik faj, a vöröses színű, kifejlett korában mindössze négy centiméter hosszú Euphasia suberba.

A tavaszi növény diéta után nyáron mindenevő életmódra tér át, növényi planktonokat és rákokat (beleértve fajtársait is) fogyaszt. Ez a krillfaj számos bálna, fóka és madárfaj kizárólagos eledele.

Zsugorodó tengeri jég, csökkenő krillállomány

A brit antarktiszi kutatócsoport felmérései szerint az 1970-es évek óta az Antarktiszi-félsziget közeli vizeken a krillmennyiség körülbelül 80 százalékkal csökkent. (A jeges kontinensen az élet szinte kizárólag a félszigetre és a környező szigetekre koncentrálódik.)

A kutatók 12 ezer, 1926-39 és 1976-2003 közötti, déli-óceáni hálókivetés adatai alapján jutottak erre a következtetésre. A kutatások alapján kiderült az is, hogy a legtöbb krill az Antarktiszi-félsziget északkeleti partjainál él. A hosszú távú trendek alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a nyári krillállomány fokozatosan fogyatkozik.

A brit kutatók szerint a nyári krillállomány csökkenése a globális felmelegedés miatt fokozatosan zsugorodó tengeri jéggel magyarázható. Az Antarktiszi-félsziget átlaghőmérséklete az elmúlt ötven évben 2,5 Celsius fokkal növekedett, a téli átlaghőmérséklet mintegy 5 Celsius fokkal emelkedett. A globális felmelegedés hatásai itt a legjelentősebbek Földünkön.



Veszélyben az antarktiszi tápláléklánc 2


További kutatások szükségesek annak kiderítése végett, hogy kimutatható-e közvetlen ok-okozati viszony a krillállomány visszaesése és az antarktiszi fajok egyedszámának (például az Adelie-pingvinek) csökkenése között.

A kutatás eredményeiről a Nature legfrissebb száma számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik