Belföld

Túljegyezték a magyar eurókötvényt

Húsz százalékkal jegyezték túl az új, 1 milliárd eurós magyar kötvényt - mondta pénteken, a londoni árazás után a főszervező BNP Paribas illetékese.

Alex Corley-Smith, a bank értékforgalmazói részlegének térségi illetékese, aki a kötvény bemutató körútját a szervező részéről kísérte, az MTI-nek azt mondta: 1,2 milliárd eurónyi befektetői igény jelentkezett a kibocsátásra.

A kötvényt bemutató magyar pénzügyi illetékesek mindazonáltal már az előző napi londoni ismertetésen közölték, hogy nem volt tervbe véve a jelenlegi kibocsátás értékének megemelése. Az idei devizakötvény-kibocsátási terv 3 milliárd euró, egyenként 1 milliárd eurós kibocsátásokkal – mondták.

Alex Corley-Smith pénteken Londonban azt mondta: a roadshow-val – amely London előtt Koppenhágában, Brüsszelben, Münchenben, Frankfurtban és Párizsban járt – már nem feltörekvő piaci, hanem eurózóna-adósságra szakosodott befektetői kört céloztak meg.

“Az új magyar adósságba befektetők közül többen azzal indokolták részvételüket a tranzakcióban, hogy a lejáratig (2014 január) a kötvény gyakorlatilag belső (euróövezeti) adóssággá válik” – mondta a BNP Paribas szakértője.

A befektetői körről azt mondta, hogy mint minden magyar adósság esetében, a “leglojálisabb” befektetők a német-osztrák térségből kerültek ki; ez a kör most 39 százalékot jegyzett le. A legérdekesebb elemnek azonban azt nevezte, hogy francia befektetők 16 százalékkal képviseltették magukat a könyv záráskor, ami “nagyon erős részvétel”.

“Jelentős igény volt ezen kívül ír, brit, Benelux- és görög befektetők részéről, erős páneurópai jelleget adva a befektetői körnek” – tette hozzá. Az intézményi háttérről Corley-Smith azt mondta, hogy az adósság 60 százalékát bankok vették meg, 25 százalékot befektetési alapok, 10 százalékot nyugdíj- és biztosítási alapok, és 5 százalékot központi bankok jegyeztek le.
A most kibocsátott, 2014 januárjában lejáró kötvények szelvénye a pénteki londoni árazás után kiadott közlemény szerint 4,5 százalék lett, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99,881 százalék, hozamfelára 41 bázispont az azonos futamú, 4,25 százalékos kamatozású német államkötvény (bund) felett. Ez 29 bázispontos felárnak felel meg az átlagos irányadó eurókamatcsere-hozam (midswaps) felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik