Belföld

Észtország Kelet-Európában elsőként kívánja bevezetni az eurót

Az észt pénzügyminiszter, Taavi Veskimagi bejelentette, hogy Észtország azt tervezi, hogy a kelet-európai országok közül elsőként, 2006-ban vezeti be az eurót, annak ellenére, hogy az EKB óvatosságra intette. Veskimagi hozzátette ugyanakkor, hogy a 2006-os célkitűzés teljesítéséhez az eurózóna jelenlegi tagjainak hozzájárulása is szükséges.

Az EKB korábban kifejtette, hogy az EU új tagjainak óvatosnak kell lenniük, nem szabad elsietniük az euró bevezetését, ám Veskimagi szerint Észtország felkészült mind az ERM-2 árfolyamsávjának kétéves megtartására, mind a maastrichti kritériumok teljesítésére. Kijelentette, hogy Tallinn az EU-belépést követően a lehető leghamarabb csatlakozni kíván az ERM-2-höz. Az ország legtöbb politikusa és jegybankja egybehangzóan állítja, hogy a kétéves kivárás nem több formalitásnál.

Az ország nemzeti valutája erősen az euróhoz volt kötve, így 2000-ben egyoldalú bejelentéssel kívánták bevezetni fizetőeszközükként a közös valutát, ám az EU elvetette az ötletet. Az elsőség szándéka azonban megmaradt, Észtország nem akar 2007 január 1-ig sem várni, amikor szomszédja, Litvánia tervezi az euró bevezetését.

Egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Észtországnak meggyűlhet a baja a maastrichti kritériumokkal, mert a belépés megrázhatja a kicsiny gazdaságot. “Ez a terv irreális” – véli a Hansabank elemzője, Maris Lauri, megjegyezve, hogy Észtország már az idén nehezen lesz képes tartani inflációs célját, mert az EU-szabályozás szerinti adóváltoztatásokat kell végrehajtania.

Az ország az utóbbi időben gyors növekedést ért el; 2003-ban 4,5-5,0 százalékos GDP-növekedésre számít a 2002-es 5,8 százalék után. Az elemzők szerint 2004-ben a gazdasági növekedés üteme akár a 6,0 százalékot is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik