Belföld

Új év, új adószabályok – 2004

Idén is egy helyre gyűjtöttük az Újévtől érvényes adózási szabályokat a társasági adótól az adótáblán át az emelkedő illetékdíjakig. Bőséges hivatkozások, linkek a módosítások teljes szövegére.

Társasági adó

A társasági adókulcs 18 százalékról 16 százalékra mérséklődik, míg az off-shore társaságok esetében 3 százalékról 4 százalékra nő. Megszűnik a kamaton és a jogdíjon fennálló forrásadó-fizetési kötelezettség.

A jövő évtől ezenkívül a keletkezett veszteséget korlátlan ideig lehet majd elszámolni a mostani 5 év helyett. Abban az esetben, ha a megelőző két adóév adóalapja is negatív volt, vagy az adóévi árbevétel nem éri el az elszámolt költségek és ráfordítások együttes értékének 50 százalékát, az adóévi veszteség elhatárolásához szükség lesz az adóhivatal engedélyére.

A transzfer árral kapcsolatos dokumentációs kötelezettség egyelőre csak a 2003. szeptember 1. után kötött szerződésekre vonatkozik – e tekintetben azonban a külföldi vállalkozókra is kiterjed. 2005-től azonban a dokumentációs kötelezettség minden érvényes szerződésre vonatkozik.

Az iparűzési adó ráfordításként történő elszámolásától függetlenül a társasági adóalap mérsékelhető lesz a helyi iparűzési adó 25 százalékával, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összegéig.

Változnak a fejlesztési adókedvezmény feltételei. A nagyvállalkozások már 3 milliárd forint értékű beruházás esetén is jogosultak lesznek az adókedvezményre, az elmaradott térségekben pedig 3 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökken a kedvezményre jogosító beruházási összeghatár. A kedvezményt 5 helyett 10 évig lehet érvényesíteni.

A társaságiadó-módosításokat, hacsak a törvény másként nem rendelkezik, először a 2004-ben kezdődő adóévre lehet használni.

A vonatkozó jogszabály:
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításai

Helyi iparűzési adó

2004-től minden vállalkozás jogosult lesz az egyszerűsített adóalap-megállapításra, amennyiben évi nettó árbevétele nem több, mint 4 millió forint. Ez esetben az adóalap a nettó árbevétel 80 százalékában is megállapítható.

Alacsonyabb helyi iparűzési adófizetési kötelezettséget eredményez, hogy a befektetett pénzügyi eszközök után kapott (járó) kamatok, valamint az egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek 50 százalékát kiemelik az iparűzési adóalapból.

A vonatkozó jogszabály:
A helyi adókról szóló törvény módosításai 

Általános forgalmi adó

Az 2004. január 1-jétől hatályos áfa-törvény átmeneti szabályai között rendelkezik arról, hogy az EU-csatlakozás miatt megszűnő vámszabad-területi társaságok a termelőeszközökön kívül a feldolgozási vagy raktározási célból beszerzett termékeik kötelező belföldiesítését is áfa-mentesen bonyolíthatják le jövő év elejétől egészen 2004. május 1-jéig.

A törvénymódosítás több szempontból is változást eredményez az áfa-kulcsok tekintetében: a legalacsonyabb, 0 százalékos kulcs az uniós jogharmonizációs követelményeknek megfelelően 5 százalékra emelkedik, és e legalacsonyabb áfa-kulcs alá gyakorlatilag csak bizonyos humán gyógyszerek és tápszerek, gyógyászati segédeszközök, valamint a könyvek tartoznak majd.

A kedvezményes kulcs 12-ről 15 százalékra emelkedik; és továbbra is alkalmazható e kedvezményes kulcs például a gáz- és vízellátás, ásványiz, tüzelőanyagok, a szállodai és éttermi szolgáltatás, valamint a személyszállítás, szennyvíz- és hulladékkezelés területén.

Normál adókulccsal kell adóznia többek között a villamos energiának a korábbi kedvezményes kulcs helyett.

Normál adókulccsal kell adóznia a beépítésre szánt területnek és az építési teleknek a korábbi tárgyi adómentes státusz helyett, ugyanakkor a földhivatalhoz 2004. január 1. előtt benyújtott adásvételi szerződések esetén a telek értékesítése még tárgyi adómentesnek minősül.

A vonatkozó jogszabály:
Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása 

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó-tábla továbbra is háromkulcsos marad. Megváltoznak viszont az szja-kulcsok: 40-ről 38-ra, 30-ról 26-ra és 20-ról 18 százalékra csökkennek.

Változott a természetbeni juttatások köre. Jövőre tevékenységből származó jövedelemnek (munkaviszonyból, vagy önálló tevékenységből) fog számítani a juttató által biztosított termék és szolgáltatás értéke, kivéve:
• a reprezentáció és üzleti ajándék,
• a több magánszemély részére adott juttatás,
• a kollektív szerződésben meghatározott juttatás,
• üzleti utakon igénybevett étkezés és szolgáltatás,
• fitnessbérlet és egyéb sportszolgáltatás,
• üzletpolitikai célból több magánszemélynek juttatott termék, szolgáltatás, stb.

Emelkedik az adómentesen elszámolható reprezentáció értéke (az éves összes bevétel 0,5 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint – a jelenlegi 2,5 millió forinttal szemben).

Ezzel szinkronban az üzleti ajándék adómentesen adható értéke is a törvényben meghatározott létszámra vetítve 5000 forintra emelkedik a jelenlegi 1500 forintról.

Duplájára nő a cégautó magáncélú használata miatt fizetendő adó összege.

6000 forintra emelkedik az adómentesen adható étkezés összege. A készétel vásárlására szóló utalvány felső adómentes értékhatára havi 3500 forintra nő.

Összhangban az áfa-törvénnyel 5000 forintra emelkedik a kisértékű ajándék értéke.

Változik a munkáltató által adott kölcsönök után fizetendő kamat kiszámítása. A kifizető 44 százalék adót köteles fizetni a magánszeméllyel szemben fennálló követelésére, ha azután nem fizet kamatot, vagy a fizetett kamat nem éri el a jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt értékét, vagy a szokásos piaci kamatot, ha ez utóbbi alacsonyabb. Ugyanakkor, ha ebben a kamatkedvezményben a magánszemély a nem önálló munkájára tekintettel részesült, akkor azután a munkavállalónak kell adót fizetnie. A 2003. november 30-áig megkötött szerződésekre 2005. dec. 31-jéig az ez évben hatályos rendelkezések élnek.

Újdonság, hogy az adóhatóság a kifizetők adatszolgáltatása és a magánszemély nyilatkozata alapján elkészíti a magánszemély adóbevallását, amennyiben a magánszemélynek csak kifizetőtől származó jövedelme van.

Megszűnik a nyugdíjjárulék utáni és a befektetési hitellel kapcsolatos adókedvezmény, ugyanakkor a nyugdíjjárulék plafonja várhatóan évi 4 392 000 forintra, megközelítőleg 12 százalékra nő.

A vonatkozó jogszabály:
A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása


Egyéb törvények


A cégbejegyzés eljárási illetéke rt. esetén 600 000 forint, fióktelep esetén 150 000 forint lesz.
Az illetékekről szólótörvény módosítása


A gépkocsi súlyadó 100 kilogrammonként 1200 forintra növekszik.
A gépjárműadóról szóló törvény módosítása


A biztosított által fizetendő egészségbiztosítási járulék 3 százalékról 4 százalékra nő.
A társadalombiztosítási törvény módosítása


Új adónemként bevezetésre került a kutatási és technológiai innovációs hozzájárulás. Az adó alapja ugyanaz, mint a helyi iparűzési adóé, a mértéke pedig 2004-ben 0,2 százalék lesz.
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról

• Összeállításunk folytatását itt éri el >>


Ennek témái: az adózás rendjéről szóló törvény, vám, környezetvédelmi termékdíj, regisztrációs adó, környezetterhelési díj, jövedéki adó, energiaadó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik