Belföld

Folytatódik a forint vesszőfutása

A forint elleni spekulációs támadásokra a jövőben is rendszeresen számítani lehet. Az árfolyam keddre virradóan a 274 forint/euró mélységet is megjárta, mégsem számít senki újabb kamatemelése.

Kedden a kora reggeli órákban a budapesti bankközi piacon 273,25 forinton vásároltak eurót londoni és európai befektetők, nyolc óra körül 271,75/217,90 forinton jegyezték az eurót. A forgalom nem jelentős a dealerek szerint.

A piacon nem tudnak arról, hogy összehívták volna a Monetáris Tanácsot. A dealerek szerint lehetséges egy jegybanki intervenció 274,-275 forint/eurós árfolyamnál. Nem tarják kizártnak a kamatfolyosó kiszélesítését sem, kamatemelésre viszont nem számítanak, mivel a pénteki is hatástalannak bizonyult.

Túl a 270-en


Az éjszakai órákban a forint árfolyama a New York-i bankközi piacon tovább esett a budapesti záráshoz képest. A Bloomberg adatai szerint a forint 274,58-ig gyengült az euróval szemben, majd visszapattant és 272-273 körül stabilizálódott. Budapesten, hétfőn a hivatalos kereskedés után – 18 óra körül – a forint jegyzése londoni és New York-i befektetők euró vásárlásainak hatására 268,20/269,20-ra gyengült, kereskedők beszámolói szerint 269,50-en is kötöttek üzleteket. Hétfő délután fél négy körül az árfolyam még 263,20/50 volt, gyakorlatilag megegyezett a péntek késő délutánival.

A bankok többsége már zárva volt 17 óra után, így illikvid volt a piac, jegyezték meg a kereskedők, kevés volt a forinteladó, aki egyensúlyba hozhatta volna a piacot. Kereskedők szerint kedden folytatódik a forint vesszőfutása, mivel úgy tűnik, a spekulánsok újra akcióba léptek.

 J.P. Morgan az irányadó

A forintpiaci turbulencia valószínűleg eltart a jövő év elejéig, ami ismét próbára teszi az MNB elkötelezettségét az árfolyamkövető politika mellett, ezért az év végére nem elképzelhetetlen 15 százalékos jegybanki alapkamat sem – írták a 3,00 százalékpontos múlt heti kamatemelést kommentálva a J.P. Morgan befektetési bank elemzői hétfőn, miután leszállították a magyar gazdasági növekedésre szóló előrejelzésüket. A vezető pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési irodájának heti feltörekvő piaci előzetesében az áll, hogy a bank elemzői beszéltek Adamecz Péter MNB-alelnökkel, és ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a meredek múlt heti kamatemelés célja nem a további költségvetési megszorítások “kizsarolása” volt a pénzügyminisztériumból. A tájékoztatás szerint az emelés a (magyar adósság) kockázati felárainak megugrására volt válasz. A J.P. Morgan saját elemzése szerint a kamatemeléssel valószínűleg sikerült csökkenteni a teljes körű valutaválság veszélyét, de a piac rövid távon jó eséllyel ingatag marad. A befektetőket egyelőre olyan várható adatok idegesítik tovább, mint a kedden esedékes novemberi államháztartási egyenleg, amelynek hiányát a J.P. Morgan 230 milliárd forintra teszi. A magas kamatszint az elemzés szerint sem a növekedési, sem költségvetési kilátásoknak nem tesz jót, bár e két alapmutatóra gyakorolt hatása nem is lesz eltúlzott. A bank szerint a várhatóan jövő évre áthúzódó forintpiaci kilengések miatt az idén még egy, akár 2,5 százalékpontos kamatemelés is lehetséges, amely 15 százalékra emelné a jegybank alapkamatát.

Mi áll a támadás mögött?


Nem kizárt, hogy az újabb spekulációs lavinát ismét a J.P. Morgan kedvezőtlen elemzése indította el. A londoni befektetési bank előző héten a folyó fizetési mérleg hiányának radikális növekedését jelezte előre, a külföldi befektetők csütörtök-pénteki forint elleni támadásában vezető szerepet kapott ez a momentum. A tegnapi napon a J.P. Morgan Magyarország növekedési kilátásait rontotta le 3 százalékról 2,8 százalékra, és a hétfői, tipikusan spekulációs gyengülés – közel a záráshoz és kis mennyiségű kötésekkel – mögött is angol befektetők állnak.

A befektetők és exportra termelő vállalatok szinte kórusban hangoztatják, hogy a forint még a jelenlegi mélyponton is túlértékelt, a gazdaság állapotát hívebben tükrözné a 280 forint/euró körüli valutaárfolyam. A pénzügyi piacok befektetői ezért úgy gondolják, hogy egészen addig érdemes a forint leértékelődésére spekulálni, ameddig be nem áll erre az árfolyamszintre – állítja Zékány András, az ING részvénypiaci elemzője. 

Kamatemelési spirál 

Hosszabb távra szinte lehetetlen jósolni, Barcza György, az ING Bank elemzője szerint a lehetséges forgatókönyvek egyre szélesebb skálán mozognak, s mindinkább elszakadnak a fundamentumoktól. Mindazonáltal, ha a kormány nem lép ezek tekintetében, nem várható a forint erősödése. A piac szerint a mostani magas kamatszint idén fennmarad, sőt pesszimista szcenárió szerint napokon belül újabb támadás várható a forint ellen, ami 270 forintig is elviheti az euró jegyzését, ez pedig kamatemelési spirálba sodorhatja a jegybankot.

Az elemzők és a piac megítélése szerint ugyanakkor a leghelytelenebb lépés, amit a jegybank tehet, hogy tovább emeli az így is magas kamatszintet. Mivel a spekuláció forrása a magyar gazdaságpolitika miatt kialakult bizalmi válság, az újabb kamatemelés éppen a visszájára fordulna: ahelyett, hogy javítana a hitelességen, inkább ront rajta.

A következő emelés nem a Magyar Nemzeti Bank megfontolt szilárdságát bizonyítaná, hanem az ésszerűtlenségig fokozhatja a megingott piacok instabilitását. Hatékony fundamentális változtatások nélkül csak újabb és újabb spekulációs támadások követnék a mostanit, az árfolyam kiszámíthatatlan és befolyásolhatatlan ingadozásokba kezdene. Úgy tűnik, a szakértők nem jártak messze a valóságtól, amikor a mostani helyzetet egy valutaválsághoz hasonlították, amelynek alapvető oka nem annyira a gazdaságban, mint inkább a monetáris politika meggondolatlanságában leledzik.

Alacsonyabb árfolyamon csatlakozunk

Az optimista szcenárió szerint megnyugszik a piac, és az MNB nem avatkozik be. A jegybank által hangoztatott 250-260 forint közötti kívánatos eurókurzus elemzők szerint mesterségesen erős, a piac 260 és 270 forint között találhatja meg az egyensúlyi árfolyamot. Ezt támasztja alá a Reuters tegnapi felmérése is, a hírügynökség által megkérdezett elemzők véleménye szerint az ERM II. rendszerhez való csatlakozás mintegy 5 százalékkal alacsonyabb paritáson megy végbe, mint az korábban várható volt. A hétfői felmérés medián várakozása 268,75, szemben az november közepi 255-ös becsléssel.

Bár a jegybank pénteki kamatemelése megállította a forint árfolyamának esését és az állampapírhozamok emelkedését, a forint várhatóan nyomás alatt marad – ami arra kényszerítheti a jegybankot és a kormányzatot, hogy feladja a 250-260 forintos preferált sávot. Egyes elemzők szerint a jegybanknak folyamatos spekulációs támadásokkal kell szembenéznie, ha tartani kívánja ezt a sávot, míg mások arra emlékeztetnek, hogy a jegybank a megtépázott bizalom helyreállítása érdekében mindenképpen ragaszkodik a 2008-as eurócsatlakozáshoz, és az ehhez szükséges dezinfláció könyörtelen betartásához. A forint stabilizálódása esetén mindenesetre a jegybanknak azonnal csökkentenie kellene 50 bázispontot – vélekednek a szakértők. Ezután pedig célszerű lenne folyamatosan erősíteni a csökkentési várakozásokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik