Belföld

Fitch-elemzés a Mol-PKN fúzió kihatásairól

Londoni hitelminősítői vélemény szerint az esetleges Mol-PKN egyesülésben a lengyel olajcég lenne hitelkockázati szempontból az erősebb partner, a magyar olajipari vállalat ugyanakkor előbbre tart a térségbeli iparági konszolidációban.

A Fitch Ratings, a nemzetközi hitelminősítő ipar európai központja által pénteken Londonban kiadott átfogó elemzés szerint a PKN Orlen adósi profiljának jobb megítélését a lengyel cég nettóadósság/EBITDA rátája magyarázza. A mutató, amely a cégek nettó adósságát méri a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés és egyéb leírások előtt számolt alapszintű jövedelmezőséghez, a PKN esetében 1,1-szeres, a Mol nettóadósság/EBITDA rátája pedig 2,0-szeres. Ugyanígy a nettóadósság/részvénytőke arány is jobb a PKN esetében (26 százalék, a kisebbségi részesedéseket is beszámítva), mint a Mol Rt.-nél (48 százalék) – áll a hitelminősítő jelentésében.


A Fitch elemzése szerint ugyanakkor a magyar olajtársaság, amely többségi részt szerzett a szlovák Slovnaftban, és nemrégiben kisebbségi befektető lett a horvát INA-ban is, előbbre tart a térségbeli iparági konszolidációban, mint a lengyel vállalat. A PKN Orlen nemzetközi jelenléte egyelőre arra az 500 benzinkútra korlátozódik, amelyet a cég egy éve vásárolt Németországban a BP-től – írták a Fitch Ratings elemzői. A hitelminősítő előrejelzése szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Mol Rt. és a PKN Orlen három éven belül hajtja végre a teljes egyesülést, átmeneti fokozatok beiktatásával. A Fitch szerint első lépésként a két cég 10-15 százalék erejéig kereszttulajdont szerez egymásban, utána vegyes vállalat jöhet létre, azoknak a vállalati részeknek az összekapcsolásával, amelyek egyesítése a legnagyobb szinergia-hozadékot ígéri, majd a teljes egyesülés következhet.


A Fitch szerint azonban ez a folyamat várhatóan meglehetősen nehézkes lesz. A hitelminősítő megjegyzi, hogy a PKN-ben 28 százalékos, a Mol Rt.-ben 22,7 százalékos állami tulajdon van, vagyis a kormányoknak erős a befolyása a cégek stratégiájára. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy az osztrák OMV-nak 10 százaléka van a magyar olajvállalatban – áll az elemzésben, amelynek szerzői megjegyzik azt is, hogy a három nagy térségbeli olajvállalat közös térségi konszolidációs próbálkozásai az elmúlt években nem jártak sikerrel. A Fitch közölte, hogy a PKN-Mol tranzakció egyelőre nem módosítja a lengyel vállalatra negatív kilátással érvényben lévő, “BBB” szintű, spekulatív elemeket is tartalmazó befektetői besorolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik