Belföld

Ingatlanpiac – árrobbanás előtti csend?

A telek-áfa a várakozások szerint nemcsak az új, hanem a használt lakások árát is felfelé hajtja. Az ingatlanpiaci mutatók ugyanakkor továbbra is pangásról tanúskodnak.

A parlament által hétfőn elfogadott adótörvények értelmében január 1-jétől 25 százalék adó terheli az építési telkeket. A módosítás hatására az új lakások ára várhatóan 8 százalékkal emelkedik, ami az év hátralévő részében vásárlói rohamot válthat ki. A várakozásnak némileg ellentmond, hogy a GKI és a Wallis ingatlanpiaci indexe stagnálásra utal.

Kétszer annyi tégla 

Decemberben másfél milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásba kezd kisbéri telephelyén a Wienerberger Téglaipari Részvénytársaság, melynek Magyarországon 13 gyára van. A beruházás nyomán a kisbéri gyárban a jelenlegi évi 70 millió tégla helyett évi 140 millió darabot lehet majd előállítani. 

Valószínűleg sokan még az idén vásárolnak


Az építési telkek áfájának bevezetéséről döntő országgyűlés a Pénzügyminisztérium által előterjesztett legradikálisabb változatra mondott igent – figyelmen kívül hagyva a szakmai szövetségek tiltakozását. Eszerint jövő januártól a lehető legmagasabb, 25 százalékos áfa-terhet róják az építési telkekre.


Ingatlanpiaci elemzők a parlamenti döntéstől azt várják, hogy a lakásvásárlást fontolgatók a mostani módosítás hatására valószínűleg az idei vásárlás mellett döntenek, hiszen a december végéig megkötött szerződések esetén még nem terheli áfa a telkeket. A módosítást követően a terhek egy részét minden bizonnyal a beruházók viselik majd, de várhatóan legalább 8 százalékos áremelkedés az új lakások árában is megjelenik. Az áremelés miatt kissé csökkenhet az új lakások iránti kereslet, ami a piaci várakozások szerint felpezsdíti a használtlakáspiacot, áremelkedést indukálva ebben a szegmensben is.


Mibe kerül a telek-áfa? 

A telek-áfa bevezetése a GKI és a Wallis szakembereinek
számítása szerint 7 százalékos átlagos áremelkedést idézne elő a lakóingatlanok esetében, az irodapiacon 4-5, az üzlethelyiségek piacán 5-7, a raktáraknál 4-4,5, míg a telkek esetében 10-12 százalékos áremelkedést indukál.  

GKI-Wallis: stagnál az ingatlanpiac


Továbbra is stagnálás jellemzi a budapesti ingatlanpiacot, legalábbis erre utal az, hogy a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. közös indexének értéke az idei harmadik negyedévben mínusz 23,9 százalék, csak 5 százalékkal haladja meg az eddigi mélypontot jelentő tavalyi második negyedévi értéket. A stagnálást a kormány lakáspolitikájában várható változásokkal, az szja-kedvezmény igénybevételével kapcsolatos bizonytalanságokkal, valamint a telek-áfa bevezetésével magyarázzák.


A GKI Gazdaságkutató és a Wallis felmérése szerint jövőre átlagosan 6,2 százalékos áremelkedés várható a telek- és lakóingatlan-piacon, míg az iroda- és kereskedelmi célú ingatlanok piacán stagnálásra számítanak – jelentette ki Molnár László, a GKI Gazdaságkutató igazgatója. Báthory Balázs, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az irodapiacon kedvező jelek mutatkoznak, s az ágazat túljutott a mélyponton. Annak ellenére, hogy a 2003
harmadik negyedévében elkészült, 90-95 ezer négyzetméternyi új irodaépület 35 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszaktól, pozitív jel, hogy a keresleti oldal valamelyest bővül.


Népszerű az adriai befektetés 

Üdülővásárlás szempontjából a magyarok részéről ma Horvátország a legkeresettebb. Rengeteg új társasüdülő épül mostanában, amelyekben általában 30 és 80 négyzetméter közötti apartmanokat kínálnak. Átlagosan ezer eurót lehet számolni egy nem közvetlenül a tengerparton lévő, új építésű apartmanházban egy négyzetméterre. 

Jól jövedelmez az ingatlanberuházás


Az ipari ingatlanok, logisztikai központok és korszerű raktárak területén élénk kereslet mutatkozik. Idén az első kilenc hónapban 250-260 ezer négyzetméter épült meg, s az egész évre több mint 300 ezer négyzetméter ipari ingatlan elkészülte várható.


A lakáspiacon a várakozások enyhén optimisták. A GKI és a Wallis felmérése szerint a lakosság tart a lakásárak további növekedésétől: átlagosan 10-15 százalékos áremelkedést is elképzelhetőnek tart. Továbbra is erőteljes bővülés mutatkozik a kínálati oldalon: az elmúlt negyedévben is több projekt zárult le sikeresen. Az ingatlanberuházás továbbra is igen jól jövedelmező terület, a lezárult projekten 16-20 százalékos profitrátát érvényesítettek az ingatlanfejlesztők.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik