Belföld

Tony Blair az adóharmonizáció ellen

Az európai gazdaságok versenyképességének növelése szempontjából az adó- és jóléti rendszerek harmonizálása óriási lépés lenne a rossz irányba - érvelt a brit és az észt miniszterelnök hétfőn a Financial Timesban.

A brit üzleti napilap kontinentális kiadásának véleményoldalán megjelent közös cikkében Tony Blair és Juhan Parts elismerte, hogy a harmonizáció módszere jó szolgálatot tett, amikor az EU egységes belső piaca elől kellett elhárítani az akadályokat.


Most azonban, amikor az európai gazdaságok rugalmasságának és lendületének a növelése a cél, az adórendszerek egységesítése hamar meggyengítené a versenyképességet, mert munkahelyek megszűnésével és a növekedés fékezésével járna – tették hozzá. Blair és Parts szerint sokkal jobb, ha minden ország maga határozhatja meg adó- és társadalompolitikáját.


“Az európai országoknak szükségük van az újításokat, a merész és formabontó megoldásokat lehetővé tévő szabadságra” – írták. Utaltak arra is, hogy az adóügyeknek elvben a nemzeti szuverenitás részét kell képezniük. A választási küzdelmeket gyakran az adókkal és az azok elköltésével kapcsolatos kérdések uralják. “Ha mindezt központilag írnák elő, akkor a politizálás mindegyik tagállamban értelmének egyik lényeges összetevőjét vesztené el.


Az adópolitika többé nem lenne alkalmas arra, hogy kifejezésre juttassa a szavazópolgárok választásait” – állapították meg. Emlékeztettek arra, hogy Nagy-Britannia és Észtország – több más országgal együtt – ezért nem támogatja a minősített többségű szavazásra való áttérést ezekben az ügyekben. Az EU alkotmányos szerződéséről döntő kormányközi konferencián továbbra is ezt az álláspontot fogják képviselni, mert “ez a helyes döntés az európai versenyképesség, a szubszidiaritás és a demokrácia szempontjából” – szögezték le.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik