Belföld

Megtorpanás a cél előtt – elmaradt a hajrá

Laposkúszásban folytatta a BUX az utat a tízezer pont felé, és már csak 111 pontot kell leküzdenie. Ez azonban nehéz, az érezhető komoly eladói nyomás miatt.

A héten is a Matáv volt az egyetlen papír, amelynek csökkent az árfolyama. A hírek szerint a regionális alapkezelők a relatív alulértékeltség miatt szívesen növelték egyes magyar papírok súlyát, de az országunk súlyát nem kívánták hasonló mértékben emelni a meglévő makroproblémák miatt, ezért adták el a legkevésbé vonzó magyar nagypapírt. Ez nevezetesen a Matáv volt, amelynek árfolyama szépen csendben nézte végig, amíg a többiek száguldoztak. Így már előkelő pozíciója is veszélyben van, tudniillik az, hogy a hazai telekomcég a legnagyobb értékű a tőzsdén.

Szupermarket-hatás

 

A héten ismerhettük meg a szeptemberi inflációs adatot, kedvezőbbnek bizonyult az előzetes várakozásoknál. Az árak mindössze 4,7 százalékkal növekedtek a várt 4,9 százalék helyett. A vártnál jobb adat mögött az állhat, hogy a kiskereskedelemben kíméletlenül erős a verseny, és ezért a gyengébb forint miatt magasabb importárakat nem tudják áthárítani a fogyasztókra. Ezt hívják szupermarket-hatásnak, amit Nyugat-Európában már megtapasztaltak az elemzők.  

Az OTP lesz a legnagyobb értékű cég?

E státuszát az OTP veszélyezteti, amelyet tovább vásárolnak a lengyel alapok. A megfelelő kínálathoz szeretnének hozzájárulni az OTP menedzserei is, akik folyamatosan hívják le opcióikat, és azonnal el is adják a piacon. Tekintve, hogy a menedzserek a közgyűlés idején érvényes piaci ár felén kapják a papírokat, ami mintegy 1100 forintot jelent, igen tekintélyes extra jövedelemhez jutnak.

Ez a részvényesek számára nem gond, mindaddig, amíg az árfolyam ilyen szépen teljesít. Csakhogy a menedzsmentopciók elvileg nem a vezetők meggazdagodását, hanem ösztönzését szolgálják, és talán nem a legjobb ösztönzési forma az, amiből még egy 30 százalékos árfolyamesés esetén is tisztes profitot lehet húzni.

Hajtják a Richtert és a Molt

A hét két gőzmozdonya ismét a Richter és a Mol voltak. A Richter megkóstolta a 25 500-as szintet, és a Mol sem volt rest, megközelítette a 7000 forintos árfolyamot. A BUX már csak 22 pontra volt a bűvös tízezertől, de ekkor megjelentek az eladók is. A héten csökkent valamelyest a forgalom, ami akár a rally kifulladását is jelezheti. A Richter esetében immár a legoptimistább elemzői célárat is megközelítette az árfolyam.

Piaci információk szerint továbbra is igen aktívak a hazai spekulánsok, akik a forgalom csökkenésével nagyobb szerephez juthatnak. A különböző tőkeáttételes megoldásoknak köszönhetően a befektetett pénzük többszörösét tudják forgatni a piacon. Ez azért lehet fontos, mert egyre inkább aktuálisnak tűnik a piaci korrekció, és a spekulánsok árfolyamesésre játszhatnak.

Ahogy csökken a forgalom, az ő eladásaik jelentősebbek lehetnek, ami megindíthatja az esést. De ha ez nem következik be, akkor később magasabb árakon lesznek kénytelenek visszavásárolni a rövidre eladott részvényeket, ez pedig az emelkedésnek adhat lökést. Akárhonnan nézzük, a spekulánsok nagyon fontos szereplői a piacnak, mert növelik a likviditást, mintegy katalizátorként működnek.

Jobbak az amerikai eredmények

Az Egyesült Államokban beindult a gyorsjelentési szezon, amely idáig igen jól alakult. A First Call szerint 7 százalékkal magasabb a vállalatok jelentett eredménye, mint az előzetes elemzői várakozások alapján számított konszenzus.Ami további jó hír, hogy a felülteljesítés általános, azaz minden szektorban találhatóak remekül teljesítő vállalatok. Korábban mintegy 15 százalékos profitnövekedésre számítottak a S&P 500 cégei körében, de ez akár elérheti a 20 százalékot is az eddigi eredmények tükrében.

Természetesen továbbra is csak feltételes módban beszélhetünk mindezekről, a S&P 500 cégei közül ugyanis még csak 151 jelentett, ezek közül 97 eredménye jobb volt a vártnál, 39-é megegyezett vele, míg 15 elmaradt tőle. Az viszont tény immár, hogy a gyorsjelentési szezont megelőző profit warning időszak, amikor a rosszul teljesítő vállalatok figyelmeztetik a befektetőket, hogy az eredményük elmaradhat a várakozásoktól, kevesebb figyelmeztetést hozott. Amíg tavaly ilyenkor a többezer vállalat közül 580 tett közzé profit warningot és a második negyedéves gyorsjelentések előtt is még 576 ilyet jelentettek, addig most csak 524 rontotta a közhangulatot.

Most érdemes lesz odafigyelni a ciklikus vállalatok eredményére, így a hétfői 3M jelentésre. Ezen vállalatok teljesítménye szorosan korrelál a gazdaság egészével, így egy jó eredmény bizonyíthatja, hogy a fellendülés tényleg elkezdődött. Ennek ténye mellett azonban az ütemére is figyelnünk kell. A kis mértékű fellendülést a gazdasági expanzióba vetett hit miatti nagyobb készletfelhalmozás, a termelékenység növekedése is okozhatja, csakhogy az nem lenne képes megfordítani a munkanélküliség növekedését.

Sok elemző sokkal alacsonyabb munkanélküliséggel számol, de nem szabad elfelejteni, hogy több tízezer munkahely költözött Kínába és más fejlődő országokba. Ezek nem települnek vissza egy csipetnyi gazdasági fellendülés hatására. A munkanélküliség kérdése azért kulcsfontosságú, mert a nap végén a keresők fognak sorban állni a boltokban és az amerikai GDP kétharmadát a belföldi fogyasztás teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik