Belföld

A Jukosz 1 milliárd dolláros hitelt kap

A Jukosz, Oroszország legnagyobb olajvállalata 1 milliárd dollár hitelt kap nyugati bankok konzorciumától - közölték a vállalatnál Moszkvában.

A konzorcium szavatoló tagja a Citigroup, a Commerzbank, a Crédit Lyonnais, a Deutsche Bank, a HSBC, az ING, az SG Corporate és az Investment Banking. A hitel biztosítéka a Jukosz olajbevétele. A cég közleménye szerint a hitel növekedhet, ha megfelelő lesz a kereslet a kölcsönfelvételére.

Az induló összeg egy 500 millió dolláros, hároméves hitel 1,5 százalékponttal a londoni bankközi kamat (LIBOR) fölött és egy másik 500 millió dolláros, ötéves hitel 1,75 százalékponttal a LIBOR fölött az első három évre, majd 2,00 százalékponttal a LIBOR fölött az utolsó két évre.

Ez fontos megállapodás a Jukosz és az orosz olajvállalatok számára. A hitel a pénzvilág bizalmának jele – mondta a vállalat pénzügyi vezetője, Bruce Misamore.

Most van folyamatban a Jukosz és egyik orosz versenytársa, a Sibneft egyesülése, az ügylet becslések szerint 12-15 milliárd dollárt ér, és az év végéig befejeződik. Az összeolvadással a világ negyedik olajipari vállalata jön létre, körülbelül 45 milliárd dolláros piaci értékkel és 5 milliárd dollár adóssággal. A Jukosz illetékesei a hét elején megerősítették, hogy tárgyalnak külföldi olajvállalatokkal a Jukosz egy részének eladásáról, habár azt cáfolták korábban, hogy az amerikai ExxonMobil és a Chevron Texaco már biztos befutónak számítana az egyesült Jukosz-Sibneft 25 százalékára.

Oroszország Szaúd-Arábia után a világ második olajtermelője. Oroszországban van világ legnagyobb bizonyított olajkészlete a Kőolajexportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívül, és az elmúlt években mindinkább az Arab(Perzsa)-öböl hagyományos olajhatalmainak fő versenytársává vált.

A Jukosz csütörtök délelőtt 14,53 dollár volt a moszkvai RTS-tőzsdén, a szerdai záró 15,03 dollár után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik