Belföld

Újabb nemzetközi kibocsátásra készül az FHB

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. még az idén újabb nemzetközi jelzáloglevél-kibocsátást tervez.

Pataki Sándor ügyvezető igazgató az elmondta: a hiteleiknek megfelelően legalább 10 éves futamidejű, fix kamatozású papírokban gondolkodnak, a csomag nagysága a piaci standardhoz — minimum 100 millió euró — igazodik.

Az őszi kibocsátás a bank reményei szerint már a tervezett 1 milliárd eurós EMTN (European Medium Term Note) eurokötvény program keretében valósul meg. A hároméves program során évente 300-350 millió euró értékű eurokötvényt bocsátanak ki, s a nemzetközivel párhuzamosan fut majd a magyar program is.

Az FHB az idén júliusban jelent meg először a nemzetközi piacon, egy 75 millió eurós kötvénycsomaggal. A 10 éves futamidejű, 5,08 százalékos fix kuponú eurokötvényeket 100 százalékon bocsátották ki, az Eurolibor + 95 bázispontos hozamfelár mintegy 65 bázisponttal haladta meg a magyar állam hasonló futamidejű eurokötvényének a hozamát. A kibocsátásra strukturált finanszírozási módszerrel került sor, a kibocsátás fő szervezője a Dresdner Kleinwort Wasserstein pénzintézet volt.

A jövőben várható, hogy a magyar kibocsátók figyelme egyre inkább a nemzetközi piac felé fordul, jegyezte meg Pataki Sándor. Magyarországon az intézményi befektetők portfoliója nagyjából a GDP-vel azonos ütemben nőnek, a jelzáloglevél kibocsátás azonban ennél jóval nagyobb dinamikával növekszik. A jogszabályok korlátozzák, hogy egy-egy típusú papírból az intézményi befektetők mennyit tarthatnak portfoliójukban. A magyarországi intézményi portfolió 300 milliárd forintos értéke kevesebb, mint 20 százaléka a GDP-nek, miközben Európában a 2-4-szerese.

A jelzáloglevelek állománya jelenleg mintegy 700 milliárd forint – ebből az FHB 225-226 milliárd forintnyit, az OTP Jelzálogbank Rt. 450-460 milliárd forintnyit bocsátott ki, a többit a HVB Jelzálogbank Rt. –, az év végére pedig az állomány — a bankok első félévi aktivitását előrevetítve — szakértők szerint elérheti az 1000 milliárd forintot.

Ez azt jelenti, hogy a második félévben az ÁKK 250-260 milliárd forintos nettó forrásigényét meghaladó jelzáloglevél-kibocsátás várható. Egyre több külföldi befektető vásárol egyébként forintkötvényeket: az ÁKK által kibocsátott állampapírok egyharmada (2300 milliárd forint), s az FHB által kibocsátottak 12-20 százaléka van külföldieknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik