Belföld

IT-kifejezések – mindennapos használatra

admin

2003. 09. 18. 13:15

Ha netán egyes informatikai szakkifejezések gondot okoznának, van egy biztos hely, ahol utánanézhetünk a jelentésnek: ez nem más, mint az Oxford Dictionary of English legfrissebb kiadása.

Előfordulhat, hogy fél napunkat henye webszörfözéssel töltjük el munka helyett. Ekkor a főnökünk jó néhány kifejezéssel illethet bennünket, de most már egy újabbal is: ez a cyberlazsáló, vagyis a cyberslacker. A cyberslacker egyike a száz IT-vel kapcsolatos szónak vagy kifejezésnek, amely bekerült az Oxford Dictionary of English legújabb kiadásába.

Néhány címszó az új kiadásból

 

brochureware: olyan weboldalak, amelyek egy vállalat nyomtatott ismertetőit webes formátumba konvertálva jelenítik meg; általában interaktivitásuk kevés vagy semmilyen
biometric signature (biometrikus aláírás): valamely testrész – retina, ujj – olyan egyedi sémája, amelyet kártyára visznek át, majd azonosításra használják
cyberstalking: elektronikus kommunikáció ismétlődő használata megfélemlítési céllal, például fenyegető e-mailek küldése
clickstream: egérkattintás-sorozat az internetbarangolás során; a kifejezést főként akkor használják, ha marketinges célokkal mérik a kattintást
cybersquatting: nevek (főként ismert cég- vagy terméknevek) regisztrálása internet-domainként, profitszerzési céllal
meatspace: a való világ, ellentétben a virtuális világgal
mobo: motherboard (alaplap)
warchalking: drót nélküli internetállomásra utaló jelek festése falakra vagy útburkolatra
((bogyó))killer app: olyan tulajdonság, funkció vagy szoftver, amelyet gyakorlatilag nélkülözhetetlenként emlegetnek, vagy sokkal jobbnak, mint a rivális termékeket.  

Jelentések bővülése

Az új szavak az információs technológia köztudatba való beépülését jelzik. Az új Oxford értelmező szótárban olyan betűszavakat találunk, mint IMAP (Internet Mail Access Protocol), DNS (Domain Name System) és CGI (Common Gateway Interface), de mellettük ott van a script kiddie, amelyről megtudjuk, hogy “olyan személy, aki megfelelő tudás híján létező számítógépes szkripteket vagy programokódokat használ azért, hogy betörjön más számítógépekbe”. A nyílt forráskód “olyan szoftver, amelynek eredeti forráskódja szabadon hozzáférhető”, a cyberslacker pedig “a munkáltató internet- és e-mail infrastruktúráját használja személyes célokra munkaidőben”.


Az új címszavak nem csak a technológia angol nyelvre gyakorolt hatását mutatják. Megtudhatjuk azt is, hogy az új szavakra – elég hamar – még újabb szavak (pontosabban jelentések) épülnek. A szörfözés például nem került be a szótár előző, 1998-as kiadásába, de most már több más, a web használatára vonatkozó kifejezéssel együtt jelent meg. Itt van például az egosurf, az olyan tevékenység, amelynek során valaki “az interneten saját nevére vagy a saját weboldalra mutató linkekre keres”. A google igeként szerepel, és azt jelenti (az Oxford szerint), hogy “valakinek a nevére keres, hogy információkat szerezzen róla”.

De nem csupán az internet és a web került be az Oxford értelmező szótárba, hanem a mobiltelefónia is. A 3G, a GPRS, az MMS, a SIM, az SMS és más címszavak mellett megtaláljuk a Bluetooth-t, a FireWire-t, az USB-t és a WiFi-t is.

Számok és szavak

A technológia ilyen mérvű hatása a társadalomra nem meglepő. Öt évvel ezelőtt az internetnek mintegy 150 millió felhasználója volt, és körülbelül kétszer ennyi ember használt mobiltelefont. A következő négy év során az internet-felhasználók száma 650 millióra emelkedett, a mobiltelefon-tulajdonosoké pedig meghaladta az 1 milliárdot.

Ez elég nagy tömeg ahhoz, hogy több új szó is bekerüljön a köztudatba. A számítógépes technológia fejlődésével valószínűleg további új szavak jelennek majd meg az Oxford Dictionary of English-ben, mint például a neural computer, illetve neurocomputer. vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.