Belföld

IT-kifejezések – mindennapos használatra

Ha netán egyes informatikai szakkifejezések gondot okoznának, van egy biztos hely, ahol utánanézhetünk a jelentésnek: ez nem más, mint az Oxford Dictionary of English legfrissebb kiadása.

Előfordulhat, hogy fél napunkat henye webszörfözéssel töltjük el munka helyett. Ekkor a főnökünk jó néhány kifejezéssel illethet bennünket, de most már egy újabbal is: ez a cyberlazsáló, vagyis a cyberslacker. A cyberslacker egyike a száz IT-vel kapcsolatos szónak vagy kifejezésnek, amely bekerült az Oxford Dictionary of English legújabb kiadásába.

Néhány címszó az új kiadásból

 

brochureware: olyan weboldalak, amelyek egy vállalat nyomtatott ismertetőit webes formátumba konvertálva jelenítik meg; általában interaktivitásuk kevés vagy semmilyen
biometric signature (biometrikus aláírás): valamely testrész – retina, ujj – olyan egyedi sémája, amelyet kártyára visznek át, majd azonosításra használják
cyberstalking: elektronikus kommunikáció ismétlődő használata megfélemlítési céllal, például fenyegető e-mailek küldése
clickstream: egérkattintás-sorozat az internetbarangolás során; a kifejezést főként akkor használják, ha marketinges célokkal mérik a kattintást
cybersquatting: nevek (főként ismert cég- vagy terméknevek) regisztrálása internet-domainként, profitszerzési céllal
meatspace: a való világ, ellentétben a virtuális világgal
mobo: motherboard (alaplap)
warchalking: drót nélküli internetállomásra utaló jelek festése falakra vagy útburkolatra
((bogyó))killer app: olyan tulajdonság, funkció vagy szoftver, amelyet gyakorlatilag nélkülözhetetlenként emlegetnek, vagy sokkal jobbnak, mint a rivális termékeket.  

Jelentések bővülése

Az új szavak az információs technológia köztudatba való beépülését jelzik. Az új Oxford értelmező szótárban olyan betűszavakat találunk, mint IMAP (Internet Mail Access Protocol), DNS (Domain Name System) és CGI (Common Gateway Interface), de mellettük ott van a script kiddie, amelyről megtudjuk, hogy “olyan személy, aki megfelelő tudás híján létező számítógépes szkripteket vagy programokódokat használ azért, hogy betörjön más számítógépekbe”. A nyílt forráskód “olyan szoftver, amelynek eredeti forráskódja szabadon hozzáférhető”, a cyberslacker pedig “a munkáltató internet- és e-mail infrastruktúráját használja személyes célokra munkaidőben”.


Az új címszavak nem csak a technológia angol nyelvre gyakorolt hatását mutatják. Megtudhatjuk azt is, hogy az új szavakra – elég hamar – még újabb szavak (pontosabban jelentések) épülnek. A szörfözés például nem került be a szótár előző, 1998-as kiadásába, de most már több más, a web használatára vonatkozó kifejezéssel együtt jelent meg. Itt van például az egosurf, az olyan tevékenység, amelynek során valaki “az interneten saját nevére vagy a saját weboldalra mutató linkekre keres”. A google igeként szerepel, és azt jelenti (az Oxford szerint), hogy “valakinek a nevére keres, hogy információkat szerezzen róla”.

De nem csupán az internet és a web került be az Oxford értelmező szótárba, hanem a mobiltelefónia is. A 3G, a GPRS, az MMS, a SIM, az SMS és más címszavak mellett megtaláljuk a Bluetooth-t, a FireWire-t, az USB-t és a WiFi-t is.

Számok és szavak

A technológia ilyen mérvű hatása a társadalomra nem meglepő. Öt évvel ezelőtt az internetnek mintegy 150 millió felhasználója volt, és körülbelül kétszer ennyi ember használt mobiltelefont. A következő négy év során az internet-felhasználók száma 650 millióra emelkedett, a mobiltelefon-tulajdonosoké pedig meghaladta az 1 milliárdot.

Ez elég nagy tömeg ahhoz, hogy több új szó is bekerüljön a köztudatba. A számítógépes technológia fejlődésével valószínűleg további új szavak jelennek majd meg az Oxford Dictionary of English-ben, mint például a neural computer, illetve neurocomputer. 


IT-kifejezések –  mindennapos használatra 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik