Belföld

Zárolhatják az ÁAK pénzét az Equitiesnél

A K&H Bank brókercége kérte az Állami Autópálya Kezelő Rt. egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását - erősítette meg az MTI-nek a bank kommunikációs osztálya kedden. A K&H Equities azért kérte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságától még augusztus elején az összeg zárolását, mert álláspontjuk szerint az bűncselekményből származik, az összeg nagy részét a Betonút Rt. vagyonából sikkasztották el.

Molnár Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: “jelen pillanatban nem tudom megerősíteni a zárolás tényét”. Az alezredes hozzátette: “tervezte az SZBEI az Állami Autópálya
Kezelő Rt. egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását, azt viszont nem tudom, hogy megtörtént-e”.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a K&H üggyel kapcsolatban “két külön csoport nyomoz”, ezért elképzelhető, hogy a zárolás megtörtént ugyan, de ő erről nem tud felvilágosítást adni. A banknál nem rendelkeznek tudomással arról, hogy a zárlat megtörtént-e, ez irányú választ az ORFK-tól nem kaptak.

Az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nél az MTI-nek kedden úgy nyilakoztak: nincs tudomásuk, “sehonnan sem kaptak hivatalos értesítést” arról, hogy számlájukat zárolták volna. Miután őrizetbe vette a rendőrség Garamszegi Gábort a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét és Bitvai Miklóst az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját a K&H Bank brókercégének ügyével kapcsolatban az ORFK kommunikációs igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség adatai alapján alaposan feltehető, hogy Garamszegi Gábor 2001. szeptember 14. és 2003. március 5. között előbb 2, majd 3,3 milliárd forint fölött adott szabad rendelkezést Kulcsár Attilának.

A Betonút Rt. számlájáról különböző tételekben összesen 50 alkalommal hívták le az 5,3 milliárd forintot, amelyet vagy közvetlenül a Kereskedelmi és Hitelbank technikai számlájáról, vagy több cégen keresztül utaltak az ügyben érintett szír férfiak számlájára, ahonnan ők készpénzben felvették azt.

A rendőrség adatai alapján Bitvai Miklós esetében is hasonló a tényállás: a 2003. február 10. és május 5. közötti időszakban összesen nyolc alkalommal különböző tételekben 4 milliárd forintot hívott le Kulcsár Attila az rt. számlájáról, a pénzt különböző off-shore cégeken és más pénzügyi tranzakciókon keresztül utalták. “Ellentétben az előzővel, ez a 4 milliárd forint visszafizetésre került. Ettől függetlenül a sikkasztást elkövették” – mondta Garamvölgyi László szeptember 6-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik