Belföld

Az OTP-t és a Volksbankot is használták pénzmosásra?

A Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-n és az Inter-Európa Bank Rt.-n (IEB) kívül a Volksbanknál és az OTP Banknál is vizsgálatot folytat - számolt be a Magyar Hírlap.

A bankfelügyelet szerint az intézetek pénzmosásgyanús tranzakciókat hajtottak végre ügyfeleik forint- és deviza-számláin. A PSZÁF emiatt büntető feljelentést tett, amit az ORFK a K&H Equitiesszel kapcsolatos nyomozáshoz csatolt – közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

A PSZÁF szerint pénzmosásgyanúsak voltak azok a tranzakciók, amelyek során két szíriai állampolgárságú férfi több mint hatmilliárd forintot vett fel az IEB-nél készpénzben. Az összegek a K&H Equities-ügyből már ismert off-shore cégektől érkeztek. A pénzt devizára váltották át – mondta Szász Károly PSZÁF-elnök az Inforádiónak.

A kétes ügyletek egy része a Magyar Nemzet szerint Medgyessy Péter kormányfő bankelnöksége idején történt, s szoros összefüggésbe hozhatók a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával, továbbá a Kulcsár Attila ellen folyamatban lévő eljárások során felderített szabálytalanságokkal, jogszabálysértésekkel.

Az OTP Bank törvénytisztelő és jogkövető intézményként a nyilvánosságra hozható tényekről hétfőn ad tájékoztatást – közölte a pénzintézet.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik