Belföld

FED: ez volt az utolsó kamatvágás?

Kedden ismét összeült a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC), hogy döntést hozzon az irányadó kamatlábról. A piaci szereplők nem csalódtak: idén ötödszörre csökkentek a kamatok. Pedig az amerikai gazdaság mintha az erősödés jeleit mutatná.

FED: ez volt az utolsó kamatvágás? 1Nagy nyomás nehezedett Alan Greenspanre, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökére. Az intézmény legfőbb döntéshozó szervének számító nyíltpiaci bizottság (Open Market Committee, FOMC) kedden ült össze, hogy döntést hozzon: csökkentsen kamatot vagy ne.

A legtöbb közgazdász további kamatvágásra számított, csakúgy, mint a Wall Street-i elemzők zöme. Igazuk lett – január óta ötödik alkalommal lazított a monetáris gyeplőn a Fed. Mindegyik lépést az a félelem táplálta, hogy az amerikai gazdaság továbbra is egyenesen halad az “elkerülhetetlen” recesszió felé. Öt, fél százalékpontos kísérlet arra, hogy a monetáris politika kisegítse a gyengülő amerikai gazdaságot. (A Fed közleménye a kamatcsökkentésről >>)

Újabb csökkentés?

Pár perccel a Fed döntésének bejelentése után két nagy amerikai kereskedelmi bank, a Bank of America és a Bank One is nyilvánosságra hozta, hogy másnaptól fél-fél százalékponttal csökkenti korábban 7 százalékon álló kamatait (a prime rate-et). Éppen ez az, ami segítheti az amerikai gazdaság felpörgését, hiszen a jegybanki döntéseknek a bankszektor közvetítésével kell éreztetniük hatásukat a gazdasági szereplőkkel.

A tőzsdék azonban mérsékelt örömmel fogadták a döntést: a Dow Jones 4 pontot lefelé mozgott, a Nasdaq ugyanennyit fel. A Fed kijelentése, miszerint az amerikai gazdaság lassulása a közeljövőben is valós veszély marad, elkedvtelenítette a befektetőket. Ráadásul a legutóbbi csökkentés meglepetésszerű sokként érte a piacot, így az árfolyamok meredeken emelekedni kezdtek. Tegnap azonban senkit sem ért váratlanul az újabb kamatmérséklés.

Elemzők azonban éppen Greenspan kitartó pesszimizmusa miatt azt sem tartják kizártnak, hogy a Fed következő, júniusi ülésén ismét a kamatcsökkentés eszközéhez nyúl majd. “A mostani döntés utat nyitott a Fednek egy újabb fél százalékpontos kamatcsökkentéshez” – nyilatkozta a Bloombergnek Vincent Boberski, a Dain Rauscher vezető közgazdásza.

Felemás jelek

Bár egyáltalán nem biztos, hogy a recesszió elkerülhető, a május 11-én közölt kiskereskedelmi értékesítési adatok már jeleztek némi javulást. A kiskereskedelmi forgalom ugyanis 0,8 százalékkal nőtt áprilisban, miután februárban és márciusban egyaránt csökkent. A mutató az autóértékesítéseket leszámítva is 0,7 százalékkal emelkedett, lényegesen felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Billeg a dominóA már jelentősnek mondható elbocsátások eddig még nem vették el a fogyasztók vásárlási kedvét, kérdés azonban, hogy ez meddig marad így. Mi történik például akkor, ha a hullámszerű elbocsátásoktól tartózkodó cégek a célpiacukon tapasztalható keresletcsökkenés hatására egyszer mégis csak beadják a derekukat (ezt a jelenséget job-hoarding néven ismeri a szakma).

A Michigani Egyetem által számított fogyasztói bizalmi index alakulása is azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság igencsak keményen ellenáll a recesszió rémének. A mutató emelkedést jelez májusra, holott az elmúlt hónapok zömében visszaesést regisztrált. A Fed már csak azért is kitüntetett figyelemmel kíséri a fogyasztói bizalom alakulását, mert a lakossági fogyasztás a GDP csaknem kétharmadát köti le.

Alan Greenspannek azt is mérlegelnie kellett, hogy a jelenleg viszonylag stabilnak mutatkozó fogyasztói bizalom mennyire mutatkozik stabilnak akkor, amikor a munkanélküliség emelkedőben van. A munkanélküliségi ráta ugyanis jelenleg 4,5 százalékon áll, szemben a múlt év végi 4 százalékos szinttel; sőt a szakemberek a munkanélküliek arányának további emelkedésére számítanak.

FED: ez volt az utolsó kamatvágás? 2Kiugró adatok vagy trendforduló?

Mint mindig, most is nagy hiba lenne túl sok mindent belemagyarázni egy-egy havi adatba. Nem egyértelmű ugyanis, hogy kiugró értékekről van-e szó (melyeket a következő hónapokban emiatt erősebb ellentétes irányú változások követnek majd), vagy éppen trendfordulót jeleznek a számok. Az viszont biztos, hogy április 18. óta, amikor az FOMC legutóbb élt a kamatvágás eszközével, jócskán megfogyatkoztak a viharfelhők az amerikai gazdaság horizontján.

Greenspannek és társainak azonban jóval előbb kellett döntést hozniuk, mint hogy megbizonyosodhattak volna arról, valójában milyen ciklusban is van a világ legnagyobb gazdasága. A szintén május 11-én közölt fogyasztói árindex (Consumer Price Index, CPI) bizonyosságot adott arról, hogy a Fednek igenis van játéktere egy esetleges kamatcsökkentéshez. Greenspan ráadásul a közelmúltban többször utalt rá, hogy monetáris politikának agresszívan kell reagálnia a makrogazdasági jelekre.

Kéznél a mentőöv?

Másrészről viszont több tényező szólt a kamat változatlan szinten tartása mellett is. Egyrészt a Fed elnökének spórolnia kell a munícióval, hiszen a kamatcsökkentés mint eszköz igencsak korlátos erőforrásnak tekinthető. Másrészt a Fed mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy még a látszatát is kerülje annak, mintha mesterségesen támasztaná alá a tőzsdei árfolyamokat.

Márpedig a Dow Jones és a Nasdaq Composite egyaránt lényegesen (utóbbi mintegy 30 százalékkal) magasabban áll az év korábbi időszakában regisztrált mélypontjánál. A Wall Streeten ugyanis csak azt látják a befektetők, hogy bármi gond van, a Fed rögtön mentőövet dob. Éppen ezért a szinten tartást kellemetlen meglepetésként élték volna meg a piaci szereplők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik