Belföld

Mi a kedvezmény lényege?

Kisvállalkozói beruházási kedvezménye, amellyel a vállalkozói bevétel csökkenthető.

A vállalkozói kedvezmény lényegében azt jelenti, hogy a nyereséges vállalkozásnak a kedvezményezett tárgyi eszközök értéke után a 18 százalékos vállalkozói személyi jövedelemadót nem kell megfizetnie. Egészen pontosan: a vállalkozói bevétel csökkenthető évi 10 millió forinttal, de legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével, ezen belül az adóévben beszerzett összes tárgyi eszköz adóévi együttes beruházási költségével. Tehát az egyéni vállalkozó azzal a feltétellel élhet a kedvezménnyel, hogy nem veszteséges, és csak olyan mértékig, amilyen mértékű a nyeresége – a felső korlátot a 10 millió forint jelenti, egyezően a Társasági adó törvényben írt hasonló kedvezménnyel.

Korrekciós szabályként került bevezetésre, hogy az egyéni vállalkozó adózás után jövedelmének része lesz a kisvállalkozói kedvezmény összege is: az adózás utáni jövedelem egyenlő a vállalkozói adóalap és a kisvállalkozói kedvezmény együttes összegének a 18 százalékos vállalkozói szja levonása után fennmaradó részével. Ugyanakkor az adózás utáni vállalkozási jövedelmet csökkenti a beruházás, illetve a tárgyi eszköznek az elszámolt értékcsökkenési leírással csökkentett értéke.

A kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele természetesen nem zárja ki, hogy az így beszerzett tárgyi eszköz után a vonatkozó szabályok szerint az egyéni vállalkozó értékcsökkenést számoljon el. A tárgyi eszköz beszerzés 200 ezer forint felett az értékcsökkenési leírás szabályai szerint, 200 ezer forintig két év alatt értékcsökkenési leírással, 50 ezer forintig pedig költségként számolható el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik