Mostanában egyre több embernek jut eszébe a környezettudatosság a hétköznapokban. Sokan próbálunk magunknál hordani vászontáskákat a bevásárláshoz, kulaccsal elkerülni a felesleges PET-palackok megvásárlását, szelektíven gyűjtjük a szemetet, és kevesebbet ülünk autóba. Az ünnepi időszakban azonban sokan megfeledkeznek erről, és amennyiben a pénztárcájuk engedi, mindent megvesznek a szeretteiknek. Azonban az ünnepi kikapcsolódás és a környezetbarát szemléletmód nem zárja ki egymást.
Az elmúlt években például egyre többen kezdtek békés tiltakozásba az ellen, hogy a karácsony már csak az ajándékokról szól. Vannak helyek, ahol a tárgyi ajándékok helyett inkább az élményeket helyezik előtérbe, vagy gesztusokat adnak – révén, mégiscsak a szeretet ünnepéről van szó. Számos családban a húzás alapon történő ajándékozás is kezd meghonosodni, míg másutt ajándékok helyett ételekkel veszik ki a vendégek a részüket az ünnepi készülődésből.
Az ételt persze meglepetésként is be lehet vetni, gasztroajándék formájában. Ha szívesen töltesz időt a konyhában, lekvárokat, bonbonokat, trüffeleket készítve, vagy szörpöket, esetleg likőröket kotyvasztva, akkor az ehető/iható ajándékokkal nagyon boldoggá tudod tenni a családtagokat, barátokat.
Gondoljunk a dekorra és az ételekre is
Ha az ajándékokon nem akarunk spórolni, a másodpercek alatt széttépett csomagolópapíron nagyon is érdemes. Persze, amennyiben esztétikai okok miatt semmiképp nem tudod kihagyni, csomagolj papírba, s
Természetesen a karácsonyi dekoráció is lehet környezetbarát. A természetes anyagok, mint a fenyőág, a gesztenye, a szárított virágok, a dió, a toboz, a narancskarika, a fahéjrúd alapvető részei az ünnepi hangulatnak, és még komposztálhatók is. Használatuk azért is előnyös, mert készülhet belőlük adventi koszorú és asztaldísz is. A karácsonyfára mehetnek a használt díszek, újakat viszont nem érdemes venni: remek választás a mézeskalács, a narancs, a fahéj, a madzagra fűzött pattogatott kukorica, és a szalmadíszek.
Apropó karácsonyfa: régi dilemma, hogy műfenyő vagy az igazi károsabb-e a környezetre. Nos, ha már van máfenyőnk, maradjunk annál, viszont ha nincs, jobban járunk az igazival. Vásárlásnál azonban érdemes földlabdásat választani, amit a karácsonyi időszak végeztével, Vízkereszt után el lehet ültetni a kertben. Végül az ételek terén is sokat tehetünk azzal, ha helyben elérhető alapanyagokat választunk, és elkerüljük a lazacot, a hekket és egyéb ínyencségeket.