Advent

Fenyőfa: vágott, élő vagy műfenyő?

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu
Mivel terheljük meg a legkevésbé a környezetet, ha vágott, élő vagy esetleg műfenyőt vásárolunk?

Az ünnepi időszakról elsők között jutnak eszünkbe a feldíszített fenyőfák, amelyek nemcsak az otthonokban, hanem az utcákon, tereken, üzletekben is helyet kapnak karácsonykor és az azt megelőző hetekben. A fenyőillat, a fénylő, kidekorált örökzöldek kétség kívüli a karácsonyi hangulat legalapvetőbb elemei közé tartoznak.

Csakhogy a hagyományt – amely több száz éves múltra tekint vissza – az utóbbi időkben számos kritika érte fenntarthatósági oldalról. Napjainkra a környezet megóvása egyre több háztartás és vállalkozás számára válik kiemelt jelentőségűvé, ez pedig az olyan hétköznapi döntésekre is kiterjed, mint a karácsonyfa megválasztása. Vajon mivel terheljük meg a legkevésbé a környezetet, ha vágott, élő vagy esetleg műfenyőt vásárolunk?

Favágással támogatjuk az erdőket

A logika azt diktálná, hogy a műfenyő a valódihoz viszonyítva kedvezőbb a bolygónak, elvégre a dekorációt elég egyszer legyártani, majd évekig használhatjuk ahelyett, hogy évről évre kivágnának a kedvünkért egy-egy fát. A gyakorlatban azonban ennél sokkal komplexebb a helyzet.

A műfenyőkkel a fő gond, hogy előállításuk, illetve a felvásárlói piacra való, adott esetben országokon átívelő kiszállításuk jellemzően tetemes kibocsátással jár, az ilyen termékek pedig többnyire nem újrahasznosíthatóak. A megunt vagy elhasználódott dekorációk így kidobva műanyagjaikkal, potenciálisan veszélyes vegyületeikkel együtt szemétlerakókba, esetleg egyenesen a természetbe kerülnek.

Vágott fenyők esetében érdemes tisztában lenni vele, hogy azok többnyire dedikált gazdaságokból származnak, direkt erre a célra ültetik őket. Mindez azt jelenti, hogy éveken át, kivágásuk pillanatáig az örökzöldek a szén megkötésével hozzájárulnak a klímaváltozás mérsékléséhez, sőt adott esetben élőhelyet is biztosíthatnak egyes fajok számára – nem árt ugyanakkor hozzátenni, hogy a népszerű karácsonyfafajok többsége idegenhonos, ez adott esetben problémássá válhat.

A vágott fák fontos előnye továbbá a műfenyőkhöz képest, hogy előállításuk és szállításuk jellemzően sokkal kisebb kibocsátást okoz, a fákat általában helyi piacokon értékesítik. Azzal, ha vágott fenyőt választunk, az adott gazdaságot, ezzel együtt pedig a helyi faültetést is támogathatjuk – mindez akkor igazán hasznos, ha az érintett vállalkozónál megfelelőek az erdőgazdálkodási módszerek. A valódi örökzöldek mellett szól az is, hogy gondos begyűjtés esetén szinte teljes egészében újrahasznosíthatóak.

Vágott helyett élőt

Emissziót tekintve persze beszélhetünk „átfordulásról”, mérettől, alapanyagtól függően bizonyos használati idő után a mesterséges karácsonyfák kisebb kibocsátást jelentenek, mint a valódi, de vágott növények. Méretesebb, két méter magas darabok esetén ez akár tíz év is lehet, a legtöbb háztartásban viszont ritkán használják ennél tovább a műfenyőket, mivel azok elkezdenek roncsolódni, széttöredezni, esetleg egyszerűen ráunnak a családtagok.

Amennyiben valaki mégis hosszú távú használattal számol, úgy is van zöldebb alternatíva. Noha a vágott karácsonyfákat sokan élőnek látják, a gyökerüktől elválasztott fenyők elpusztulnak, ezzel szénfelvevő képességük is megszűnik.

Akadnak azonban igenis élő karácsonyfák, elég egy-egy város parkjában, főterén átsétálni, hogy láthassunk feldíszített példányokat az ünnepi időszakban. Élő fenyőt háztartások is vásárolhatnak, melyeket megfelelő cserépben, tárolóban a nappaliban, a karácsonyfa megszokott helyén tehetnek ki. Esztétikai szempontból komoly előnyük a vágott darabokhoz képest, hogy kevésbé hullatják tűleveleiket.

Az ünnep végével aztán a fenyőt kiültethetjük kertünkbe, eladományozhatjuk fásítással foglalkozó szervezetnek, esetleg cserépben tartva jövőre újrahasznosíthatjuk. Vásárlás előtt mindenképp ajánlott tájékozódni az adott örökzöld ellenállóságáról, igényeiről, valamint várható méreteiről.

Mosolykalendárium – A különleges pillanatok csodája

Mindennap egy-egy szórakoztató, kedves, érdekes cikk várja az olvasókat adventi kalendáriumunkban.

Az év vége mindig a számvetés időszaka, nincs ez másképp a vállalatoknál sem. A Lidl számára az idei év kihívásokban és sikerekben is gazdag volt, de mindez nem sikerülhetett volna vásárlóink, munkavállalóink és partnereink nélkül. Köszönettel tartozunk vásárlóinknak, hogy minket választanak, ha bevásárlásról van szó és partnerek a számunkra fontos ügyekben. Munkavállalóinknak köszönjük az egész éves kemény munkát, partnereinknek pedig az együttműködést! Mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Szponzorált tartalom

A cikk a Lidl támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik