Pénzügy

A tíz legválságérzékenyebb foglalkozás

A FigyelőNet összegyűjtötte önnek a válság, illetve az azt követő recesszió által leginkább veszélyeztetett tíz foglalkozást.

Ha beköszönt a recesszió, akkor az a munkanélküliség növekedésével jár együtt, a leépítések több gyárban már sajnos meg is kezdődtek.

A recesszió következményeképp visszaesik a fogyasztás, csökken a vásárlóerő, kevesebb a lakosság szabad rendelkezésű (diszkrecionális) jövedelme. A kormányzat immár a gazdaság enyhe (-1 százalékos) hanyatlásával, s 3,1 százalékos fogyasztáscsökkenéssel számol a háztartások esetében jövőre.

Minél kevesebb köze van egy adott ágazatnak az alapvető szükségletek kielégítéséhez, annál nagyobb veszélyben vannak a szektor álláshelyei. A FigyelőNet a tíz legválságbiztosabb foglalkozás után most összegyűjtötte önnek a tíz legválságérzékenyebb munkát.

Betanított munkás

A leghamarabb a gyártásban érdekelt cégek – különösen az autók és az elektronikai cikkek gyártásához kapcsolódó termelők, beszállítók – alkalmazottainak állása inoghat meg. Az alacsony képzettségűeket küldik el először, mert őket könnyebb pótolni a későbbi fellendüléskor, mint a szakképzett munkásokat.

Műszaki bolti eladó

A műszaki kiskereskedelem a válság hatására visszaesik, az Elektro Pont üzleteinek a válság adta meg a kegyelemdöfést. Természetesen az autószalonok értékesítőinek sincs okok örülni, mint ahogy más értékesítők is megszenvedik a válságot. Az egész kiskereskedelmi szektort negatívan érinti a fogyasztás zuhanása. A nagy piaci részesedésű, jó árimázsú láncok dolgozói viszonylagos biztonságban vannak.

Kőműves

Az építőipar érzékeny a konjukturális változásokra, így veszélyben van a szektorban dolgozók álláshelye is. Minthogy nagy az ágazat hitelszükséglete, az a hitelválság egyik első számú áldozata. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az építőipar eddig is lejtmenetben volt az állami megrendelések visszaesése miatt.

Banki alkalmazottak

Eddig persze még egy hazai pénzintézet sem ment csődbe, és a sajtónyilatkozataik szerint nincs is okuk félni a dolgozóknak. Ám ha egy banknál beüt a krach, akkor nemcsak az ügyintézők, hanem a vezérigazgatók is elveszthetik a munkájukat. Természetesen az egész pénzügyi szektor álláshelyei negatívan érintettek.

Újságíró

A recesszió idején a cégek hajlamosak a reklámköltségen spórolni, ami nem pusztán a reklámcégeket, hanem a médiavállalatokat, s azok dolgozóit is kellemetlenül érinti. Az online médiumoknál dolgozók kevésbé vannak veszélyben, keményebben érintettek a rádióknál és a nyomtatott sajtónál dolgozó újságírók.

Pincér

A lecsökkent vásárlóerő egyik kárvallottja a vendéglátás. A pincérek, szakácsok munkahelyét ez minden bizonnyal negatívan fogja érinteni. A szállodák forgalma is visszaeshet, kevesebb szobaasszony, londiner el tudja majd látni a feladatokat.

Utazásszervező

Az utazási irodák, idegenvezetők munkahelye is meginoghat: a turizmus – a kultúrával és a szórakoztatással együtt – azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyeket erősen érint a recesszió. Ha elhúzódik a recesszió, számos utazási iroda bezárhat.

Légiutas-kísérő

A légitársaságok között éles verseny alakult ki, számos cég nehéz helyzetben volt már a válság előtt is. Sok utaskísérő és a pilóta munkájára nem lesz szükség, ha kevesebb az utas – mindez elmondható a földi kiszolgáló személyzetről is.

Taxisofőr

A turisztikai ágazatban várható pangás a személyfuvarozásra is negatív hatással van, csakúgy, mint a belföldi kereslet csökkenése. A külföldi és hazai utasok száma is csökkenni fog. Persze nem csak a személyfuvarozókat érinti rosszul a válság, áruból is kevesebbet kell szállítani.

Személyi edző

A személyi szolgáltatások iparágára is ugyanaz vonatkozik, mint a vendéglátásra és a turizmusra: a létfenntartáshoz nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat egyre kevesebben veszik igénybe.

(A lista összeállításában segített Adler Judit, a GKI kutatója és Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető konjunktúrakutatója.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik