Pénzügy

Álláskeresés – az idő vasfoga

Három hónap után jelentkezik csüggedés első hulláma, a hatodik hónap táján újra és erősebben, végül egy év leteltével beállhat a depresszió is. A maratoni álláskeresők elvesztik önbecsülésüket, szétcsúszik az életük.

Az egy évnél hosszabb ideig tartó munkanélküliség és a reménytelen állásvadászat aláássa az ember önbecsülését. A folyamatos kudarcok személyiséget érintő negatív hatásai csak tovább rontják az álláskereső esélyeit, például egy felvételi interjún, ahol a kérdező azonnal észreveszi a pályázó önbizalomhiányát. A munkanélküliség spiráljából nagyon nehéz kikerülni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a legtöbb esetben a szakmai sikertelenség és lejtment az illető magánéletében is komoly krízisekhez vezethet.

A fenti tünetek és következmények sajnos nemcsak akkor jelentkeznek, ha valaki valóban aktív az állásvadászatban, hanem akkor is, ha alig tesz valamit egy új állás megszerzéséért. A karriertanácsadók tapasztalatai szerint a jól képzettekbe is „belenevelődött” egy kicsit az elmúlt rendszerben, hogy nem saját maguk felelősek az állásukért és életükért, hanem a vállalat is.

Begubózva

Álláskeresés – az idő vasfoga 1

A hosszú távú munkanélküliség során a legnagyobb veszély a negatív folyamatok egymást gerjesztő hatása. „A folyamat önbizalomvesztéssel indul, ez erősíti az álláskeresőben a félelmet az újabb negatív visszajelzésektől és kudarcoktól. Végül egyre kevésbé meri megmérettetni magát a munkaerőpiacon. Húzódozik attól, hogy elmenjen egy felvételi interjúra, vagy egyáltalán elküldje az önéletrajzát” – mondta el a FigyelőNetnek Cservenyák Tamás, a DBM Magyarország karrier-tanácsadó iroda munkatársa, aki hónapokig, sőt néha évekig is segíti ügyfeleit a munkakeresésben.

Végül az álláskereső elkedvetlenedik, semmihez sem lesz kedve, nem mozdul ki, inkább otthon ül, és eszik. Tudattalanul is elszigeteli magát a környezetétől. Ez a folyamat depresszióba is torkollhat. Így a munkaerő-piaci kudarcok gyakran a magánéletet sem hagyják érintetlenül.

Az álláskeresőknek általában hamis elképzelésük van a munkaerőpiacról. A DBM adatai szerint az utóbbi három évben átlagosan egy hónappal nőtt a munkakeresés ideje, így tavaly 6-7 hónapot tett ki, még vezetők esetében is. Nem érdemes tehát elkeserednie annak, aki már hat hónapja keres munkát – hiszen egyelőre csak a magyar átlagnak megfelelően alakul az élete. „Szintén hajlamosak az álláskeresők elfelejteni, hogy maga a kiválasztási folyamat is hosszú – hívja fel a figyelmet Cservenyák Tamás. – Ahol kvalifikált munkaerőt keresnek, akár öt-hat hétig is elhúzódhat a végő döntés.”

Objektív ítélet – magunkkal szemben

Nem segítenek

A munkaadók sem segítenek sajnos az álláskeresési depresszió elkerülésében. Máig jellemző, hogy a beérkezett önéletrajzokra még csak egy rövid nemleges választ sem küldenek. Pedig a munkanélküli jobban el tudja fogadni a konkrét visszautasítást. Ehelyett gyakran azon kell tépelődnie, hogy vajon jó helyre küldte-e pályázatát, és mi lehet az oka a hallgatásnak.

De nemcsak az állásvadászat hosszú idejére lehet előzetesen felkészülni. A munkakeresés tulajdonképpen „kudarcgyűjtő program”. A rengeteg elküldött pályázati anyagból csak egy fog célba érni.

„Ha valaki már hat hónapja keres munkát, érdemes mérleget készítenie az elmúlt időszakról – mondja a karrier-tanácsadó. –Elsősorban azt kell átgondolnia, hogy valóban mindent megtett-e egy új állás megszerzéséért.” Ha valaki ennyi idő alatt nem tett legalább 70-80 lépést (ismerős felkeresése, önéletrajzküldés) saját ügye érdekében, akkor nem elég aktív.

Az is gyakori, hogy a munkavállalók nem a megfelelő álláshirdetésre jelentkeznek. Ez azt is jelentheti, hogy valaki ész nélkül mindenhova elküldi az önéletrajzát, és felaprózza az erejét, de azt is, hogy valaki nem veszi figyelembe a kényszerű álláskeresés tényét. Ilyen esetben az álláskereső azt tudja eladni, amit korábban is csinált. Szakmaváltásra ritkán van lehetőség. „Rövid mérlegelés után könnyen kiderülhet, hogy az illető tulajdonképpen nem jól keres munkát – összegzi Cservenyák Tamás. – Nem használja ki az összes álláskeresési csatornát, és nem a megfelelő hirdetésekre jelentkezik.”

Talpra állni

Mindent elvállalni

A karrier-tanácsadó szerint jó taktika az egy éves álláskeresési fázis kihúzására, ha valaki minden részleges munkalehetőséget elvállal ilyenkor, például különböző projektekben vesz részt. Így nem lesz ideje folyamatosan az álláske- resés problémáira gondolni.

A munkanélküliségi spirál legyőzéséhez fontos, hogy valaki újra visszanyerje az önbizalmát. „Ehhez minden eszközt fel kell használni – ajánlja a karrier-tanácsadó. – Érdemes átgondolni és összegyűjteni a korábbi magánéleti és szakmai sikereket.”

A kezdődő széthullást pedig életmódváltással lehet elkerülni. A legfontosabb, hogy a munkanélküli rendszert vigyen mindennapjaiba, vagyis készítsen időbeosztást saját maga számára. Két óra munkakeresés után jöhet két óra kávézás, majd két óra sport. A sport amúgy is jó eszköz az önbizalom visszaszerzésére. „Ilyenkor a pici változtatás sajnos már nem hozza meg a kívánt hatást – állítja Cservenyák Tamás –, radikális életmódváltásra van szükség.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik