Belföld

Gyanúsítottként hallgatták ki a BKV-vezért

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját.

Az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában elhangzottak szerint Kocsis Istvánt két ügylet miatt gyanúsították meg. Az egyik egy 2007-es szerződés, amely alapján egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást. A szerződésből semmi nem teljesült. A másik ügylet 2008-ban, egy Milánóban bejegyzett kft.-nek nyújtott kölcsön, amit az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. A Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúja szerint Kocsis István mindkét szerződést az MVM igazgatóságának megkerülésével kötötte meg. A rendőrség szerint a két ügylet a cégnek legalább kétmilliárd forint kárt okozott – hangzott el.

Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója az MTI-vel közleményben tudatta, hogy a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Mint írta: a rendőrség “az MVM Zrt.-nél 2006-2008 között betöltött vezérigazgatói” tevékenysége alatti “úgynevezett MVM-es ügyekkel” kapcsolatban hallgatta ki gyanúsítottként.
Egy olyan nyomozásban gyanúsították meg, amely a Kocsis leváltását követő MVM-vezetés által indított feljelentés alapján indult. “A kihallgatás során elmondtam, hogy én nem követtem el a terhemre rótt bűncselekményt, részletes, igazságügyi szakértői véleménnyel alátámasztott, írásban megfogalmazott nyilatkozatot tettem” – írta Kocsis, aki “részletes és mindenre kiterjedő választ” ígért a hatóságoknak.

Közleményben Kocsis az előző kormányok döntéseit okolta az MVM-nél esetleg keletkezett károkért. “Az MVM Zrt. Közgyűlése által 2005.-ben elfogadott és 2006-2008. között évente megújított, az MVM csoport piaci értékének 800-1000 Mrd Ft-ra való növekedését megcélzó stratégia megvalósítása érdekében tett intézkedések meghatározásakor, a megvalósításra vonatkozó pénzügyi lépéseknél az nem volt előrelátható, hogy 2008. második felében pénzügyi, gazdasági világválság következik be”. Kocsis szerint azt sem tudhatta előre, hogy “a tulajdonosok váratlanul megváltoztatják a már jóváhagyott stratégiát és az MVM szétdarabolását és gyorsított eladását tűzik ki célul”.

Kocsist 2008 márciusában váltották le az MVM éléről Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére. Mostani közleményében Kocsis ezt “politikai retorzió”-nak nevezi, és hozzáteszi: “Kijelentem, hogy sem nekem és – legjobb tudomásom szerint – sem az általam irányított menedzsmentnek nem volt célja vagyoni hátrány okozása.”

Kocsis azt állítja, hogy leváltása után korábban jóváhagyott stratégiai beruházások megtorpantak. “A projektek – akár politikai parancs, akár más ok miatt történt – elhallgatott megállítása, az előkészítetlen, meggondolatlan stratégiaváltás és az elmulasztott döntések a megszerzett piaci-stratégia pozíciók feladásával és elvesztésével jártak és ezzel együtt több százmilliárdos kárt okoztak az MVM-nek és Magyarországnak” – írja Kocsis, aki szerint “ha én és az általam irányított menedzsment a helyünkön maradunk és a futó projekteket be tudjuk fejezni, akkor nem keletkezett volna vagyoni hátrány az MVM-nél, illetve azt még stratégiaváltás esetén is el lehetett volna kerülni”.

Korábbi lapinformációk szerint 2007-2008-ban az MVM tízmilliárdos szerződéseket kötött offshore-gyanús cégekkel. A cég Kocsis utáni vezetése 2009 áprilisában tett feljelentést gyanús ügyletek miatt.

„A BKV korrupciós ügyei eltörpülnek az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-nél folyó gazemberségekhez képest” – interpellálta 2009-ben a miniszterelnököt a Fidesz, ám a kormányváltás óta csak az LMP tartotta napirenden a témát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik