Gazdaság

Magyar papírban bízik a magyar

Alacsonyabb nyereség mellett is veszik a magyar állampapírokat, s ami külön jó hír, hogy magyarok a vásárlók, így nem annyira vagyunk kitéve a külföldi kereslet szeszélyének – vélik elemzők. Másik oldalról ez persze rossz a reálgazdaságnak, hiszen kisebb fogyasztás kisebb termeléssel párosul.

7 százalék alá esett a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozama a csütörtöki aukció során, erre 2006 júniusa óta nem akadt példa, akkoriban a Gyurcsány-csomag bejelentése indukált eladási hullámot a kötvénypiacon – írja a Cashline pénteki hírlevele. A jó hangulat egyébként a hozamgörbe hosszú oldalán is érződött, az 5 és 10 éves államkötvények referenciahozama is másfél, illetve egyéves mélypontra került.

De jó-e ez nekünk, s ha igen miért – tudakoltuk elemzőktől.

Abszolút örömteli – válaszolta az FN.hu megkeresésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, hiszen ez azt jelzi, hogy alacsonyabb hozamszint mellett is van kereslet a magyar állampapírok iránt. Ráadásul, mivel információk szerint a külföldi kézben lévő papírok mennyisége stagnál, ez azt jelenti, hogy magyarok veszik a kötvényeket. Ez pedig annak a jele, hogy jócskán javult a hazai háztartások finanszírozási képessége – vonta le a következtetést az elemző.

További figyelemre méltó körülmény, hogy az Állam Adósságkezelő Központ (ÁAK) 1212 milliárd forint értékű lejáró kötvényállománnyal számol, amivel szemben 75 milliárddal kisebb értékű kibocsátást állítottak. Ebből az szűrhető le – magyarázta Suppan Gergely -, hogy nincs szükségünk arra, hogy külföldiek vásároljanak állampapírt, önfinanszírozóvá válhatunk.

Az éremnek persze van másik oldala is – árnyalt az elemző – hiszen a megtakarítások növekedése a fogyasztás visszaesését jelenti. Ez érhető tetten, például az újautó eladások drámai 60-70 százalékos visszaesésében, általában a tartós fogyasztási termékek piacának jelentős szűkülésében.

Kisebb kamatteher

Szintén kedvezőnek ítéli a hozamszint esését Nyeste Orsolya, az Erste elemzője, aki egy másik megközelítést is adott. Nevezetesen, hogy a költségvetés hiányát, az államadósságot alacsonyabb kamatszint mellett tudjuk finanszírozni. Ez a magyar gazdaság, és pénzpiac iránti bizalom jelentős javulását jelzi, hiszen nem feledhetjük: néhány hónappal ezelőtt még 12-13 százalékos kamatszint mellett sem kellettek a magyar állampapírok senkinek, se a külföldieknek, se a magyaroknak.

Hogy meddig mehet még lefelé hozamszint – ennek megsaccolására nem vállalkozott Nyeste Orsolya, mint mondta, ez a kockázati prémium belövésétől függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik