Gazdaság

Olcsóbb a cigi és a szesz

A vártnál érdemben alacsonyabb volt az infláció májusban, és minden jel arra mutat, hogy az árszínvonal emelkedési üteme az év hátralévő részében lassulni fog. A jegybanki alapkamat csökkenésére ennek ellenére nincs esély.

Májusban havi összevetésben 0,2, éves összehasonlításban 3,9 százalékos volt az infláció – közölte honlapján friss adatként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Elemzők érdemben magasabb, 4,3 százalékos éves árszínvonal-emelkedésre számítottak.

Még mindig az élelem drágul

A statisztikusok adatai szerint egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal drágultak; különösen jelentős volt a cukor (66 százalék), a liszt (64,6 százalék) és az étolaj (18,6 százalék) árának emelkedése. Az üzemanyagok ára 13,1, a gyógyszereké 3,5, a háztartási energiáé 4,4 százalékkal nőtt; utóbbin belül a távfűtés 8, a vezetékes gáz 5,1 százalékkal drágult.

Tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,1, szeszes italokért, dohányárukért pedig átlagosan 1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt – olvasható a KSH közleményében.

A tavalyi drágaság csökkenti az inflációt

Az infláció jelentős mértékű visszaesésében elsősorban bázishatások játszottak szerepet, így kiesett a tavaly májusi gázáremelés és jelentős üzemanyagár-emelkedés hatása, idén májusban pedig már csökkentek az üzemanyagárak – írja gyorselemzésében Suppan Gergely. A Takarékbank makroelemzője számára meglepő az adatsorban, hogy áprilisban még 9,4, májusban pedig már „csak” 8,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A következő hónapokban 3,9 százalék közelében maradhat az infláció, az őszi hónapoktól az élelmiszerárak tavalyi felfutása miatti magas bázis miatt folytatódhat az infláció mérséklődése, és az év végére 3,4 százalékos lehet a mutató. A Takarékbank szerint 2012 közepén érhető el a jegybank 3 százalékos inflációs célja.

Marad a kamat

A várakozások alatti infláció feltehetően nem ad okot az Magyar Nemzeti Banknak az alapkamat-csökkentésre.

A kamatvágás csak akkor lehetséges, ha a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a 3 százalékos inflációs célkitűzés minden kétséget és kockázatot kizáróan teljesülhet – áll az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik