Gazdaság

Leszavazta a parlament

a női kvóta bevezetéséről szóló javaslatot. A honatyák közül 132-en igennel, 97-en nemmel szavaztak, 118-an pedig tartózkodtak.

Elbukott tehát Sándor Klára és Magyar Bálint szabad demokrata képviselők javaslata arról, hogy az országos pártlistákon minden második befutó nő legyen. Még aznap kiderült azonban, hogy ötpárti egyeztetés indul az ügyben, merthogy az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz pártvezetése egyetért ugyan a témában, csak a frakciójukat nem sikerült erről meggyőzniük.

Tény, hogy a női képviselők arányát tekintve Magyarország – 11 százalékos eredményével – csak Máltát előzi meg az unión belül. Egy figyelemre méltó közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság 62 százaléka támogatta a női kvótáról szóló eredeti javaslatot, s a megkérdezettek 71 százaléka szíve szerint több nőt látna a parlamentben. Tény az is, a Föld népességének 51 százaléka nő, miközben a döntéshozatalban világviszonylatban mindössze 16 százalék a részvételi arányuk; Európában kicsit jobb a helyzet, itt a vezetők 23 százalékát adják.

Ha a mai arányt nálunk csak kvótával lehet megváltoztatni, akkor meg kell tenni. Hogy lesznek ezután olyan politikusnők, akik csak azért jutnak be a parlamentbe, mert nők? Lehet. Rómát sem egy nap alatt építették… Jelenleg a világ több mint száz országában használnak valamiféle kvótát a nők döntéshozatali helyzetbe juttatásáért, s valahol már olyan jól állnak, hogy akár el is törölhetnék a limitet, a társadalom olyannyira hozzászokott a változáshoz.

Nem meglepő, hogy a férfiak által uralt magyar politika leszavazta a javaslatot, nyilván senki nem szívesen adja át másnak a régóta melengetett helyét. Ami már inkább meglepő, hogy a női kvótát a párton belül már jelenleg is alkalmazó MSZP képviselői közül is mindössze 52 százalék szavazott igennel.

A női kvótára nyitott három párt hét eleji megbeszélésén még csak az elvekben értett egyet: a következő választásokon legalább kétszer annyi nőt szeretnének látni a parlamentben, mint most. Az eredeti cél pedig, miszerint az országos listákról bejutók fele nő legyen, 2014-re tolódna. Mindenesetre a jelenleginél kétszer több női képviselővel is már előbbre lennénk. Éppen Afganisztán és Pakisztán szintjén.

Csak remélhető, hogy valakinek azért az is eszébe jut: a magyar parlament legnagyobb problémája valójában nem az, hogy hány nő nyomja a szavazógombokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik