Gazdaság

Etyekwood: startra készen

Elindult az első amerikai nagyfilm díszleteinek építése az etyeki Korda Stúdióban. A komplexum pár éven belül megduplázhatja a külföldi produkciók által nálunk elköltött összeget.

Kialvatlanul tért haza Krisán László, az etyeki Korda Stúdió Kft. ügyvezetője arról a múlt héten véget ért Los Angeles-i vásárról, ahol országok, stúdiók ajánlották szolgáltatásaikat az évente mintegy 15 milliárd dollárnyi (2700 milliárd forintnyi) filmgyártási büdzsét megmozgató amerikai producereknek. Az áldozat azonban nem volt hiábavaló, hiszen a magyar standokat, köztük az először bemutatkozó Korda Stúdióét is, sok száz érdeklődő kereste fel a néhány nap alatt.


Etyekwood: startra készen 1

Fotó: Lakos Gábor

A filmtörvény adta adókedvezményeknek köszönhetően felpörgő hazai filmgyártás jegyében (Figyelő, 2006/5. szám) tavasszal már 7-8 nagy produkció forgatása kezdődött, vagy kezdődik meg rövidesen Magyarországon (lásd a táblázatot), s ebben még nincsenek benne a fentihez hasonló vásárokon érlelődő lehetőségek. Eddig „csak” egy konkrét szuperprodukcióra szerződött a Korda Stúdió is, ahol néhány nappal ezelőtt, minden különösebb hírverés nélkül kezdődtek meg az első filmes munkák. Krisán László üzleti titokra hivatkozva nem erősítette meg, de a szakmában köztudott, hogy a Mid Atlantic produkciós iroda forgatja majd Etyeken a Hellboy 2. című amerikai nagyjátékfilmet; ennek díszleteit április közepén kezdték építeni – azokban az épületekben, amelyekben még alig kötött meg a beton.


Etyekwood: startra készen 2

RÁKAPCSOLTAK. Az etyeki filmstúdió átadását eredetileg 2006. év végére tervezték, de az engedélyezési eljárások elhúzódtak, így Demján Sándornak módosítania kellett a terveit: 2007 májusának végét jelölte meg az átadásra. Időközben tárgyalni kezdtek az ominózus Universal filmről a Mid Atlantic produkciós irodával, amely már a nyár elején forgatni szeretne. Ehhez a díszletek építését hónapokkal előbb el kell kezdeni. Ennek nyomán a Demján tulajdonában lévő Arcadom kivitelező cég (amely pályázaton nyerte el a munkát) alaposan rákapcsolt. Az első ütemben négy stúdióépületet, egy hatalmas raktár-műhely együttest, és három produkciós kiszolgáló épületet (irodákat, raktárakat, öltözőket, sminkszobákat) rekordidő alatt húztak fel. Az ilyenkor szokásos 350-400 fős gárda helyett közel ezer ember dolgozott az építkezésen. „Éjszaka is, hatalmas reflektorok mellett folyt a feszített tempójú munka” – meséli Nádpor Ármin, Etyek polgármestere, aki azt is elképesztőnek tartja, ahogyan átformálták a hosszú évek óta elhagyott katonai bázist. A tereprendezőknek hatalmas betonbunkerekkel kellett megküzdeniük. A hidegháborús időkből Etyek határában maradt, méteres vastagságú betonból öntött hangárokat és silókat óriási zúzógépek néhány hét alatt ledarálták. Így a sittet nem kellett elszállítani, azt a bekötőút alapozásához fel lehetett használni.

Kamera indul

A szakmában 7-8 nagyobb külföldi filmforgatásról tudnak, amely jelenleg is zajlik, illetve előkészítés alatt áll Magyarországon; néhány ezek közül:

Robin Hood: 13 részes tévésorozat
Hellboy 2.: Guillermo del Toro új akciófilmje; az első részt (képünkön) Prágában, a Barrandov stúdióban forgatták
John Adams: Tévésorozat a XVIII. századi Amerikáról
Diótörő: a Csajkovszkij-mű filmadaptációja, amerikai-angol koprodukcióban


Etyekwood: startra készen 3

Etyekwood: startra készen 4

Az éjjel-nappali építési műszak mellett az ilyen megoldások is hozzájárultak ahhoz, hogy mindössze fél év alatt kinőtt a földből a komplexum első üteme: 6500 négyzetméternyi fedett stúdió és kiszolgáló épület. A második és a harmadik ütem 2007 decemberéig készül el. Ezen belül az a 6000 négyzetméteres különleges stúdió, amelyben a világon egyedülálló méretű fedett medence kap helyet. A mintegy 100×60 méteres vízfelület középen speciális, hajók „elsüllyesztésére” alkalmas mélyebb rész kap helyet. Ráadásul a 20 méter magas hangár falai kinyithatóak lesznek, így a kellemes etyeki dombok napfényes hátteret adhatnak mondjuk a kalózhajók csatájának, míg a Titanic éjszakai elsüllyesztéséhez hasonló jeleneteket csukott állapotban lehet majd felvenni. A megastúdió mellett egy további 2500 négyzetméteres épület készül el.

Etyekwood beüzemeléséig a pomázi Stern Stúdió számít a legnagyobbnak, amely egy 1500 és egy 2200 négyzetméteres épülettel rendelkezik. (A harmadik komolyabb hazai filmgyártó bázison, a Mafilm fóti telepén két 600-700 négyzetméteres stúdió található). A Stern tulajdonos-ügyvezetője Szabados Róbert „rettentően pozitívnak” nevezte az új konkurens megjelenését, mert ezzel Magyarország végre igazán felkerül a nagy külföldi szuperprodukciók gazdáinak térképére. Ezt az említett Los Angeles-i vásár eredményei is visszaigazolták, amelyen a Stern is sikerrel szerepelt.


Etyekwood: startra készen 5

A filmesek számára a Korda Stúdió elkészülte azért nagy előrelépés, mert itt akár egyszerre 3-4 nagyméretű műtermi helyszín is felállítható, így a méregdrága, dollármilliós gázsikkal dolgozó szupersztárokat nem kell sokszor ideutaztatni. A több belső helyszínen, előre felépített díszletek közt egy-másfél hét alatt felvehetők a kulcsjelenetek, amivel akár dollár tízmilliókat is spórolhatnak a produkciós irodák.

TARTJÁK A TERVET. Az etyeki stúdiókomplexum építését teljes egészében Demján Sándor finanszírozza, méghozzá a magánvagyonából. Az üzletben az üzemeltetés révén kisebbségi részt kapott Peter Munk magyar származású kanadai dollármilliárdos (Demján régi üzlettársa), a Rotschild család, valamint Andy Vajna producer is. Krisán László lapunknak elmondta, „lényegében tartani tudják” az eredeti 83 millió eurós (mintegy 21 milliárd forintos) beruházási összeget. Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, a kivitelezés közben felmerült újítások (mind például az említett mélyebb medence, vagy a hatalmas nyitható oldalfal) miatt valamivel 90 millió euró fölé is kúszhat az építési számla. A teljes beruházás összköltségét a berendezésekkel együtt 150 millió euróra, nagyjából 37,5 milliárd forintra teszik. Értesüléseink szerint Demján Sándor Moszkva környékén hasonló jellegű, ám mintegy kétszer ekkora filmstúdió felépítését tervezi.

Etyekwood: startra készen 6

Etyekwood: startra készen 7

Nádpor Ármin. Etyek polgármestere példaértékûnek tartja, ahogyan a beruházók átformálták a hosszú évek óta elhagyott katonai bázist.

Etyekwood: startra készen 4

Krisán László határozottan cáfolta ugyanakkor azokat a szakmai vádakat, amelyek szerint a stúdió megtérülése beláthatatlanul kitolódott volna. Állítása szerint az az ingatlanhasznosításban megszokott 7-8 évnél kismértékben hosszabb lehet a megtérülés. Véleménye szerint nehéz, és így kockázatos a megtérülési időt becsülni, hiszen a filmgyártás hektikus iparág, és azt sem lehet pontosan előre kalkulálni, milyen típusú, és mekkora produkciókat vonz majd a jövőben a Korda Stúdió.

HITELKÉRDÉSEK. Sajtóhírek szerint a Magyar Fejlesztési Bank mintegy 10 milliárd forinttal tulajdonosként szállna be a létesítménybe, de Krisán ezt is cáfolta. Állítása szerint csupán projekthitelek felvételéről tárgyalnak több lehetséges banki finanszírozóval, tulajdonosi szerepvállalásról nincs szó. A hitelek – amelyek aránya jóval a beruházási költségek fele alatt marad – az említett második és harmadik ütemekhez szükségesek. E különleges létesítmények talán nem térülnek meg olyan gyorsan, mint például az irodaházak, ám a filmtörvényi adókedvezmények által is inspirált új etyeki komplexum révén az ország felveheti majd a versenyt a régióban eddig legnevesebb prágai Barrandov stúdióval, amelynek kiszolgáló létesítményei amúgy is meglehetősen lepusztultak. Összességében pedig a Budapest közeli „álomgyár” pár éven belül akár meg is duplázhatja a magyarországi filmgyártási iparág évi 22-25 milliárdos forgalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik