Nagyvilág europoli

Nem csak Orbán nincs elragadtatva Zelenszkij győzelmi tervétől – hűvösen fogadták Nyugaton a kijevi útmutatást

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Kihirdette „győzelmi tervét” Volodimir Zelenszkij. Bár az ukrán elnöknek égető szüksége lenne további – még intenzívebb – segítségre, Kijev szövetségesei jelenleg biztosan nem fogják növelni a támogatásukat.

Mindannyian ismerjük Oroszország lélektanát. Moszkva csak akkor folyamodik a diplomáciához, ha azt látja, erőszakkal nem ér el semmit

fogalmazott szenvedélyesen Volodimir Zelenszkij, amikor bemutatta a „győzelmi tervét” az Európai Uniót alkotó tagállamok vezetőinek, Brüsszelben. Az „igazságos béke” terve alapján (amelyet egy nappal korábban ismertetett a kijevi parlamentben) már jövőre vége lehetne a háborúnak, méghozzá anélkül, hogy Ukrajnának területi veszteségeket kellene elszenvednie.

Orbán Viktor ugyanakkor úgy véli: amit Zelenszkij

felvázolt a tervéből az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő.

A győzelmi terv öt pontból áll:

  1. Ukrajna azonnali és feltételek nélküli meghívása a NATO-ba.
  2. Nem nukleáris stratégiai katonai elrettentő eszközök továbbítása Kijevnek, melyek megvédenék Ukrajnát minden orosz katonai fenyegetéstől.
  3. Több fegyver a Nyugattól, a nyugati fegyverek ukrán használatára vonatkozó összes korlátozás megszüntetése, több valós idejű műholdas adat biztosítása az orosz célpontok beazonosításához, segítség a rakéták és a drónok ukrán terület feletti lelövésében.
  4. Egy stratégiai megállapodás a háború utáni gazdasági újjáépítés lehetőségeinek kiaknázására.
  5. A háborút követően ukrán katonák állomásoztatása szerte Európában.

Emellett három titkos „függeléke” is van a tervnek. Ezeket ugyan nem hozták nyilvánosságra, de Zelenszkij már tárgyalt róla az elmúlt hetekben a közeli szövetséges országokkal, az Egyesült Államokban a potenciális következő elnökökkel is.

A terv több pontjáról is elmondható: erősen kétséges, hogy megvalósítható-e. Kétségtelen tény, hogy Ukrajnának égetően nagy szüksége van arra, hogy a Nyugat továbbra is fenntartsa a támogatását a két és fél éve kezdődött háborúban – például azért, mert

  • az utóbbi időben lassan, de folyamatosan vereségeket kénytelenek elszenvedni az ukrán csapatok a keleti régiókban,
  • kérdéses a kurszki előrenyomulás fenntarthatósága,
  • továbbá az orosz csapatok energetikai infrastruktúrát célzó csapásai miatt újabb kemény tél elé néz az ország.

Az ukrán elnök sürgetné is a szövetségeseit, hogy minél gyorsabban lépjenek – a tervet már a hónap elején be akarta mutatni a nyugati vezetőknek Németországban, de akkor a Milton hurrikán miatt Joe Biden amerikai elnök végül nem utazott Európába és elmaradt a csúcstalálkozó –, ám az szinte kizárt, hogy gyors döntés szülessen a terv egyes pontjairól. Leginkább épp a közelgő amerikai elnökválasztás miatt.

NATO

A terv brüsszeli felvázolása után az ukrán elnök a NATO új főtitkárával, Mark Ruttéval tartott közös sajtótájékoztatót. A korábbi holland miniszterelnök is óvatosan fogalmazott a szövetségbe való meghívásról, tulajdonképpen részben ki is kerülte a válaszadást, inkább a terv más pontjairól beszélt, miközben azt ecsetelte, mennyit segít a Nyugat Ukrajnának (az idén a tervek szerint összesen 16 ezer milliárd forintnyit).

Azt Zelenszkij is elismerte, hogy országa NATO-tagságától az Egyesült Államok és az európai országok egy része is ódzkodik, mert attól tartanak, azzal magukat is belesodorják a háborúba – és ezt kommunikálja Moszkva, valamint szakértők egy csoportja is –, de

az ukrán elnök szerint vagy ez a megoldás, vagy Ukrajnának atomhatalommá kell válnia.

Jonathan Raa / NurPhoto / AFP Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács csúcstalálkozójának idején, Brüsszelben, október 17-én.

Nem terveznek atomfegyvert gyártani – tette hozzá Zelenszkij –, de ha nem valósulhat meg a győzelmi terv, akkor aligha marad más lehetőségük.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik