Tudomány

Ezek az óceánok leggyorsabb állatai

Rodrigo Friscione / Getty Images
Rodrigo Friscione / Getty Images

A ragadozó életmódú kardhalak és vitorláskardoshalak jellegzetessége hosszú, kardszerű csőrük. Ezen állatokat a szakértők az óceánok leggyorsabb úszói között tartják számon – írja az IFLScience.

A leggyorsabb fajokat a vitorláskardoshalak között lehet megtalálni. Ezen állatok akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, testük pedig tökéletesen alkalmazkodott a vízi életmódhoz, hátukon hatalmas, vitorlaszerű úszó fejlődött ki.

A nemhez két faj tartozik, az atlanti, illetve az amerikai vitorláskardhal, előbbi az Atlanti-óceán és a Karib-térség, utóbbi pedig a Csendes- és az Indiai-óceán lakója. Az 1940-es években a kutatók úgy becsülték, hogy ezen állatok sebessége a 108 kilométer per órát is elérheti, egy 2015-ös tanulmány alapján ugyanakkor vadászataik során nem haladják meg a 36 kilométer per órát. Az extrém sebességet a halak valószínűleg nem képesek sokáig fenntartani.

Egy szintén 2015-ös projektben a szakértők egy amerikai vitorláskardhalat követtek.

Az állat egy ponton 1,79 G-vel gyorsult, amennyiben az állat néhány másodpercig tartotta volna ezt, az 125,5 kilométer per órának felelt volna meg.

Noha a vitorláskardhalakat régóta a leggyorsabb tengeri állatoknak tartják, a kékúszójú tonhal akár felül is múlhatja őket. Kutatók egy csoportja korábban egy példányt megfigyelve 3,27 G-s gyorsulást dokumentált.

Érdemes hozzátenni, hogy ezek csupán sebességkitörések, nem világos, hogy a halak milyen hosszú ideig képesek az ilyen típusú mozgásra. Az is elképzelhető, hogy valójában nem is érnek el olyan szélsőséges sebességet, mint amilyet korábban feltételeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik