“Inkább barna” – vágta rá reflexből a szerkesztőség több tagja is. Persze, hiszen a sötétebb külsejű tojások általában drágábbak – és nem is kevéssel -, mint fehér társaik. Azt pedig még egy gyerek is tudja, hogy ami drágább, az nyilvánvalóan jobb és egészségesebb is. Igaz?
Nos, ez az általánosítás bár néha akár igaz is lehet, a tojások esetében átverés. A tápanyagtartalom szempontjából ugyanis nem lehet különbséget tenni a fehérek és a barnák, vagy épp a kisebbek és a nagyobbak között.
A háziasnak és egészségesnek tűnő barna tojások csak attól drágábbak, hogy nagyobb méretű tyúkok tojják, mint a fehér héjúakat, vagyis több szükséges az állatok fenntartásához. Ahogy számos esetben azt szokás mondani, hogy az ember egy-egy terméknél nem feltétlenül a minőséget, sokkal inkább a márkanevet fizeti ki, jelen esetben a szín kedvéért ad ki többet.
Ha pedig valakit az érdekel, hogy a tyúkokat miként tartották, inkább olvassa el a tojástartó dobozt.