Gazdaság

Nem az amerikai kitermelésen múlik majd Európa téli gázellátása

MTI Fotó: Mészáros János
MTI Fotó: Mészáros János

Az uniós tagállamok közül már csak Magyarországon gondolja azt a kormány, hogy Oroszország nélkül nem megoldható a földgázellátás, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne Európában, hiszen egy forró és aszályos nyarat követő hidegebb tél problémákat okozhatna, főleg, ha a vezetékes után a cseppfolyósított földgáznál (LNG) is visszaesnének Oroszország szállításai – írja pénteki cikkében a G7.

A gazdasági portál szerint ebből a szempontból jó hír, hogy az Európa egyik legfontosabb beszállítójává vált Egyesült Államokban a földgázárak zuhanása ellenére sem esett vissza a kitermelési aktivitás, szemben a korábbi hasonló időszakokkal. Ahogy a Wall Street Journal írta nemrég, az ágazat meghatározó vállalatai arra számítanak, hogy az árak esése csak átmeneti, és ahogy a következő években egyre több LNG-terminál kezd működni az amerikai partok mentén, az export elvezeti a többletmennyiséget az amerikai piacról, és így az árak is emelkedni fognak.

Május első hetében 157 gázkút fúrása volt folyamatban az Egyesült Államokban, ami 11-gyel több az egy évvel korábbinál, amikor közel négyszer többet kellett fizetni a földgázért az amerikai piacon. Az esés fő oka az enyhe európai és észak-amerikai tél volt, valamint az, hogy elhúzódott a texasi Freepont LNG-terminál – egy balesetet követő – újbóli üzembe helyezése, ami miatt a várakozásokhoz képest nagyobb mennyiség ragadt az amerikai piacon.

Arról megoszlanak az elemzői vélemények, hogy pénzügyileg megtérülő stratégia-e a kitermelési aktivitás fenntartása és növelése, mindenesetre az amerikai és az európai fogyasztók jól járnak ezzel. A korábbiakhoz képest most egyébként azért mernek jobban kockáztatni a szektor szereplői, mert az utóbbi években jelentősen mérsékelték az adósságállományukat. Így jelen állás szerint gond nélkül el tudják majd látni gázzal a 2030-ig a jelenlegi duplájára növő amerikai – a tengeri exporthoz szükséges – LNG-kapacitásokat – írja a G7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik