Tech

Zöld szörnyeteget fotóztak az űrben

Sikerült elkészíteni az eddigi legélesebb képet a Tejútrendszer legfiatalabb szupernóvája körüli törmelékmezőről – írja a Live Science. A Cassiopeia A egy olyan csillagrobbanás maradványa, amely nagyjából 340 éve lehetett megfigyelhető a Föld egén. Az objektum mintegy 11 ezer fényévre fekszik bolygónktól.

A friss felvételt a James Webb űrtávcső készítette, a fotón a szupernóva-maradvány zöld, rózsaszín és narancs színekben pompázik.

Az egyes színek az infravörös tartomány eltérő hullámhosszait mutatják meg, ezek egyébként láthatatlanok az emberi szem számára.

A felvételen a narancssárga és a vörös a melegebb port jelöli, amely buborékszerűen tör előre a környező csillagközi por és gáz felé. A buborékban lévő világos rózsaszínű szálak csillagtörmelékből, például argonból, oxigénből és további porból állnak. A legszembetűnőbb a középen szereplő, Zöld szörnyetegként emlegetett struktúra, amelyet egyelőre nem teljesen értenek a szakértők.

NASA, ESA, CSA, D. D. Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Ghent University). Image Processing: J. DePasquale (STScI)

Danny Milisavljevic, a Purdue Egyetem munkatársa és a képet elemző egyik kutató szerint a Cassiopeia A a legjobb lehetőség arra, hogy megvizsgálják egy felrobbant csillag törmelékmezőjét. A csapat egyfajta boncolást végez: felméri, hogy pontosan milyen objektum semmisülhetett meg, illetve miként pusztulhatott el.

A Cassiopeia A első röntgensugarait az 1960-as években detektálták, de az objektum már az 1600-as években felragyoghatott az égbolton. A szupernóva egy különösen fényes csillagnak tűnhetett, hogy a korszakban történt-e megfigyelés, arról megoszlanak a vélemények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik